Emisiile globale de CO2 au atins un nivel record în 2021, după o ușoară regresie înregistrată la începutul pandemiei. În acest context, Reveal Marketing Research a derulat un studiu la nivel național pentru a înțelege percepțiile românilor despre sustenabilitatea în construcții și prioritățile acestora pentru viitor.
Rezultatele studiului au relevat că românii sunt preocupați într-o măsură ridicată de problemele din domeniul construcțiilor care afectează calitatea vieții și a mediului înconjurător. 55% dintre aceștia sunt îngrijorați de efectele negative ale emisiilor de carbon, 61% de volumul de materiale nereciclabile utilizate, iar 69% de eliminarea deșeurilor din construcții în locuri neadecvate. La polul opus, doar jumatate (53%) dintre specialiștii care lucrează în domeniul construcţiilor, industrie care emite 40% din totalul amprentei de carbon, declară că sunt preocupati de emisiile de carbon din această arie de activitate.
Datele oficiale ne prezintă o situație îngrijorătoare cauzată de emiterea necontrolată a emisiilor de carbon în atmosferă, pe fondul deja alarmant al manifestării efectelor negative ale schimbărilor climatice asupra planetei și, implicit, a oamenilor. Emisiile de carbon din domeniul energiei și proceselor industriale au atins pragul de 36.3 miliarde de tone în 2021, după ce, în 2020, au fost înregistrate valori în ușoară scădere datorită pandemiei, de 34.2 miliarde de tone.
Așteptarea tinerilor din partea companiilor producătoare de materiale de zidărie este să vină în întâmpinarea consumatorilor cu soluții moderne și produse prietenoase cu mediul, 8 din 10 tineri participanți la studiu consideră că inovația / modernitatea îi ajută să protejeze mediul înconjurător.
Tot pentru cei mai tineri dintre respondenți, se observă cea mai mare înclinație spre alegerea materialelor sustenabile – 70% declară că ar avea încredere să construiască cu cel mai sustenabil material de zidărie.
57% dintre respondenții care în prezent locuiesc în case/blocuri care au ca material principal de zidărie BCA-ul consideră într-o mai mare pondere că ar avea multă și foarte multă încredere să construiască o casă cu aceeași amprentă scăzută de carbon.