Companii responsabile față de mediu și oameni

7 din 10 români ar avea încredere să construiască o casă cu cel mai sustenabil material de zidărie

Materiale de construcții sustenabile Reveal Marketing Research ECSR
Materiale de construcții sustenabile Reveal Marketing Research ECSR

Reveal Marketing Research a derulat un studiu reprezentativ la nivel național care vizează percepțiile și comportamentele românilor legate de problemele ecologice din domeniul construcțiilor.

Studiul a fost realizat în contextul în care ne confruntăm cu un consum excesiv al resurselor naturale ale planetei, care poate amenința viitorul următoarelor generații.

  • 84% dintre români sunt de părere că inovația și modernitatea oferă oportunități semnificative pentru atenuarea problemelor de mediu
  • 7 din 10 români ar avea încredere să construiască o casă cu cel mai sustenabil material de zidărie
  • Performanța energetică a clădirii (76%) și eliminarea neadecvată a deșeurilor din construcții (69%) sunt percepute ca fiind principalele problemele ecologice în construcții care influențează calitatea vieții

Românii cred că inovația și modernitatea oferă  oportunități semnificative pentru problemele de mediu. De asemenea, nivelul de deschidere și de încredere al acestora în materialele de construcție sustenabile este în continuă creștere.

Citește și: EY și Microsoft au lansat Green Skills Passport, un program gratuit de educație de sustenabilitate

Modernizarea devine o fațetă tot mai importantă în asigurarea calității vieții și protejarea planetei

84% dintre români consideră că modul în care este gestionată și utilizată inovația și tehnologia poate influența în mod pozitiv protejarea mediului înconjurător.

Această percepție este întâlnită în special în cazul persoanelor cu vârste între 35-44 ani (96%). Aceasta categorie de vârstă alege mai des produse și soluții ”verzi” sau ecologice în viața de zi cu zi (14% vs. 11% total eșantion).

Citește și: Lansarea ediției a XV-a a Galei Premiilor pentru un Mediu Curat

Caracterul sustenabil al construcțiilor este esențial pentru protejarea mediului și pentru reducerea costurilor pe termen lung și îmbunătățiea calității vieții umane. În viziunea a 37% dintre români, casa ideală este caracterizată de sustenabilitate (vs. 28% în 2022).

Îndrepându-ne atenția către materialele de zidărie, observăm că atributul de a fi ”prietenos cu mediul” devine din ce în ce mai definitoriu. Această categorie de produse înregistrează un scor de 58%, procent în creștere cu 7% comparativ cu studiul similar desfășurat în 2021.

Mai mult decât atât și nivelul de încredere al românilor în a construi o casă cu cel mai sustenabil material de zidărie este în creștere comparativ cu anul trecut. Acest nivel ajunge la 72% (vs. 66% în 2022). Această atitudine este regăsită în măsură semnificativ mai mare rândul celor cu vârste între 35-55 ani (83%). Această atitudine este regăsită în rândul celor care și-au construit sau sunt în proces de construcție a unei case (84%).

Citește și: Met Office, UK: Temperatura medie din septembrie a egalat valoarea record pentru această lună

Sustenabilitatea în construcții capătă multe forme. Dacă ne referim la motivațiile pentru alegerea materialului de zidărie folosit în procesul de construcție, atributele sustenabile sunt asociate într-o mai mare măsură materialului BCA. Așadar, 56% dintre specialiștii în construcții declară că preferă să construiască cu acest material datorită caracterului său durabil. În același timp ce 26% menționează caracterul ecologic, iar 21% calitatea acestuia de a contribui la reducerea emisiilor de carbon.

Problemele ecologice în construcții reprezintă preocupări majore în contextul actual pentru peste 60% dintre români

Peste 60% dintre români sunt îngrijorați în mare măsură de toate problemele din domeniul construcțiilor care influențează calitatea vieții. Performanța energetică a clădirii (76%) și eliminarea neadecvată a deșeurilor de construcție (69%) sunt principalele îngrijorări ale acestora.

Citește și: Ministrul olandez al climei cere politici internaționale de eliminare a facilităților fiscale pentru sectorul combustibililor fosili

79% dintre români consideră că este necesară prioritizarea promovării produselor care ajută mediul înconjurător. În același timp 78% percep companiile de construcții ca fiind responsabile de nivelul amprentei de carbon pe care o emană. Totodată, 77% sunt de părere că toate companiile ar trebui să facă publice activitățile prin care dăunează mediului înconjurător (77%).

Focusându-ne atenția către diferitele tipologii de consumatori, observăm că cei care și-au construit sau sunt în proces de construcție a unei case consideră într-o măsură semnificativ mai mare că sustenabilitatea locuinței este la fel de importantă precum confortul oferit de aceasta (86% vs. 77% total eșantion).

Sustenabilitatea în construcții ajută la conservarea resurselor naturale. De aemenea, ajută la crearea unui mediu sănătos și confortabil pentru locuitori. Cei mai mulți dintre specialiștii în construcții declară că recomandă BCA ca material de zidarie.

Share this article
Prev Post

EY și Microsoft au lansat Green Skills Passport, un program gratuit de educație de sustenabilitate

Next Post

Auchan a colectat un volum record de peste 23 de milioane de ambalaje – SGR înainte de SGR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next