O nouă cercetare realizată de angrosistul american de îmbrăcăminte Garson & Shaw sugerează că cheia promovării unei economii circulare și a maximizării reutilizării îmbrăcămintei în SUA este promovarea sectorul de îmbrăcăminte second-hand (SHC) „vital din punct de vedere strategic”, însă GlobalData preconizează că piața SHC din regiune va scădea în următorii trei ani.
Sondajul realizat de Garson & Shaw și citat de publicația Just Style a arătat că peste un sfert (28%) dintre americani cumpără haine second-hand din motive ecologice, 58% fac acest lucru pentru a economisi bani și 75% sunt de acord că magazinele locale de haine second-hand contribuie la construirea unor comunități durabile.
Cercetarea a arătat că, în medie, un adult american are 6,2 articole de îmbrăcăminte nepurtate în dulapul său, ceea ce înseamnă 1,6 miliarde de articole de îmbrăcăminte neutilizate la nivel național.
Garson & Shaw susține că, dacă aceste articole ar fi redirecționate către piața hainelor second-hand, s-ar putea evita ca:
- 255.747 de tone de deșeuri să ajungă anual la gropile de gunoi
- 458.307 tone metrice de haine să fie incinerate anual
- și s-ar economisi anual apa echivalentă cu 3 milioane de piscine olimpice
Raportul precizează că, în prezent, SUA conduce exporturile globale de îmbrăcăminte second-hand cu 17,9%, urmată de China (15%), Regatul Unit (7,5%) și Germania (7%). Până la 4 milioane de tone de îmbrăcăminte de ocazie sunt comercializate la nivel mondial în fiecare an, SUA exportând aproximativ 700.000 de tone anual.
Studiul Garson & Shaw a arătat că un număr mare de americani (78%) sunt deja comsumatori de haine second-hand, în special cei din Generația Z (90%), urmați de mileniali (85%), Generația X (77%) și Baby Boomers (66%).
În raportul „Global Apparel Resale Market to 2027”, realizat de GlobalData, se arată că ponderea Americii pe piața de revânzare a scăzut cel mai mult între 2017 și 2023 și va continua să scadă până în 2027.
Studiul Slow Fashion Caucus sugerează că americanii încearcă din ce în ce mai mult să își aducă contribuția în comunitate, 70% dintre ei donând hainele nedorite în scopuri caritabile, 49% oferindu-le familiei și prietenilor și 24% ducându-le la puncte de colectare.
Mulți doresc ca hainele purtabile, dar nedorite, să fie reutilizate (80%) sau să li se ofere o a doua viață în străinătate (51%), față de doar 15% care cred că ar trebui aruncate la groapa de gunoi.