Companii responsabile față de mediu și oameni

Temperaturile record din 2024 au accelerat topirea gheții și creșterea nivelului mării (Organizația Meteorologică Mondială)

Nivelurile record de gaze cu efect de seră au contribuit la atingerea unor temperaturi fără precedent în 2024, accelerând topirea ghețarilor și a gheții marine, ridicând nivelul mărilor și aducând lumea mai aproape de un prag critic de încălzire, conform raportului publicat miercuri de Organizația Meteorologică Mondială (OMM), citat de Reuters.

Temperatura medie anuală a fost cu 1,55 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale anul trecut, depășind cu 0,1°C recordul anterior stabilit în 2023, potrivit raportului anual privind clima al OMM.

În Acordul de la Paris din 2015, țările s-au angajat să limiteze creșterile de temperatură în limita a 1,5°C peste media perioadei 1850-1900.

„Un lucru care trebuie subliniat foarte clar este că un singur an cu temperaturi peste 1,5 grade nu înseamnă că nivelul menționat în acordul de la Paris a fost depășit formal,” a declarat John Kennedy, coordonatorul științific al OMM și autor principal al raportului. Cu toate acestea, marja de incertitudine din date înseamnă că această posibilitate nu poate fi exclusă, a adăugat el în timpul unei conferințe de presă.

Raportul menționează că și alți factori ar fi putut determina creșterea temperaturilor globale anul trecut, inclusiv modificări în ciclul solar, o erupție vulcanică masivă și o scădere a aerosolilor cu efect de răcire.

În timp ce un număr mic de regiuni a înregistrat scăderi de temperatură, fenomenele meteorologice extreme au provocat haos la nivel global, secetele cauzând penurii alimentare, iar inundațiile și incendiile forestiere forțând strămutarea a 800.000 de persoane, cel mai mare număr de la începerea înregistrărilor în 2008.

Temperatura oceanelor a atins, de asemenea, un nivel record, iar rata de încălzire s-a accelerat. Concomitent, concentrațiile crescute de CO2 din oceane au determinat intensificarea nivelurilor de acidificare.

Ghețarii și gheața marină au continuat să se topească într-un ritm rapid, ceea ce a dus la creșterea nivelului mării până la un nou maxim. Din 2015 până în 2024, nivelul mărilor a crescut cu o medie de 4,7 milimetri pe an, comparativ cu 2,1 mm în perioada 1993-2002, conform datelor OMM.

Kennedy a avertizat și asupra implicațiilor pe termen lung ale topirii gheții în regiunile arctice și antarctice.

„Schimbările din aceste regiuni pot afecta circulația generală a oceanelor, care influențează clima din întreaga lume,” a explicat el. „Ce se întâmplă la poli nu rămâne neapărat la poli.”

Share this article
Prev Post

18 martie, Ziua Mondială a Reciclării. Fundația Globală pentru Reciclare premiază 20 de exemple inspiraționale

Next Post

Kilometrul verde al Dâmboviței – zona de pe malurile râului revitalizată cu 2.355 de arbori, arbuști și plante perene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next