Invadarea Ucrainei de către Rusia, principalul furnizor de gaze din Europa, a determinat Uniunea Europeană să-și regândească politicile energetice pe fondul preocupărilor acutizate cu privire la șocurile de aprovizionare. Rusia furnizează 40% din gazul blocului și 27% din petrolul importat, scrie Reuters.
Bruxelles-ul a propus în acest sens un plan în trei direcții: creșterea volumului de gaz non-rus importat; accelerarea tranziției la energia verde; eforturi mai mari pentru economisirea energiei.
Măsurile propuse de CE presupun alocarea a 210 de miliarde de euro în investiții suplimentare până în 2027 și 300 de miliarde de euro până în 2030, pe lângă cele deja necesare pentru a îndeplini obiectivul blocului pentru 2030 privind clima.
„RePowerEU ne va ajuta să economisim mai multă energie, să accelerăm eliminarea treptată a combustibililor fosili și, cel mai important, să lansăm investițiile la o nouă scară”, a spus președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, referindu-se la pachet.
Aceste investiții includ 86 de miliarde de euro pentru energie regenerabilă și 27 de miliarde de euro pentru infrastructura cu hidrogen, 29 de miliarde de euro pentru rețele electrice și 56 de miliarde de euro pentru soluții de economisire a energiei și pompe de căldură.
Bruxelles-ul își dorește ca țările să finanțeze măsurile folosind fondul UE de redresare COVID-19, care conține peste 200 de miliarde de euro de împrumuturi necheltuite. Comisia va apela inclusiv la sistemul de comercializare a certificatelor de emisii, pentru a strânge 20 de miliarde de euro în următorii ani.
Comisia vine cu un nou obiectiv, de a obține 45% din energia UE din surse regenerabile până în 2030, față de 40% cât a fost până prezent. Pentru aceasta, CE a propus simplificarea procedurii de autorizare pentru proiectele eoliene și solare și introducerea treptată a obligativității țărilor membre de a echipa clădirile noi cu panouri solare.
UE își propune, de asemenea, să încheie până în vară un memorandum de înțelegere cu Egipt și Israel privind furnizarea de gaz natural lichefiat (GNL) și să crească volumul de aprovizionare din țări precum Canada și Algeria.