A trăi într-un mediu fără poluare este un drept fundamental, a declarat miercuri Curtea Supremă a Indiei, îndemnând autoritățile să abordeze problema deteriorării calității aerului în nordul țării, informează Reuters.
Capitala Indiei, Delhi, a înregistrat miercuri un indice de calitate a aerului „foarte slabă”, iar organizația elvețiană IQAir a clasat Delhi drept cel mai poluat oraș din lume în clasamentul său live.
Orașul se luptă cu un aer toxic în fiecare iarnă, iar autoritățile spun că o mare parte din fum provine de la fermierii care ard ilegal resturi de orez pentru a-și curăța câmpurile în statele vecine Punjab și Haryana, care reprezintă bazinul de panificație.
Curtea Supremă a criticat guvernele ambelor state pentru că au luat „măsuri selective” împotriva arderilor, afirmând că dispozițiile penale nu au fost puse în aplicare în mod corespunzător.
„Nu este vorba doar de punerea în aplicare a legilor existente, ci de încălcarea flagrantă a drepturilor fundamentale… guvernele vor trebui să abordeze… modul în care vor proteja dreptul cetățenilor de a trăi cu demnitate”, a declarat instanța.
Delhi este acoperit de o pătură cețoasă și toxică pe măsură ce temperaturile scad în fiecare an, iar aerul rece și greu captează emisiile vehiculelor, praful din construcții și fumul.
Instanța supremă a abordat problema în mai multe rânduri, însă experții spun că directivele sale nu au fost puse în aplicare în mod corespunzător pe teren.
Recunoscând acest lucru, instanța a cerut miercuri guvernului federal și guvernelor din Delhi, Punjab, Haryana, Uttar Pradesh și statului Rajasthan din vest să prezinte rapoarte de conformitate.
Viața cetățenilor din mai multe părți ale Asiei de Sud este afectată de poluarea aerului în fiecare iarnă, iar un studiu a constatat că aerul toxic poate reduce speranța de viață cu mai mult de cinci ani.
În provincia Punjab, cea mai populată din Pakistan, autoritățile au modificat orarul școlar și au suspendat activitățile în aer liber din cauza poluării. IQAir a clasificat miercuri capitala provinciei, Lahore, drept al doilea cel mai poluat oraș din lume.
Sursa foto: Freepik (generată AI)