RetuRO, administratorul Sistemului de Garanție-Returnare, cel mai mare proiect de economie circulară din România, a inaugurat la Brașov cel de al treilea centru regional de colectare a ambalajelor SGR din țară.
Capacitatea anuală de procesare a centrului de la Brașov este de peste 240 de milioane de ambalaje.
„După cum am anticipat de la începutul lansării sistemului, deschiderea graduală a centrelor regionale va fi coordonată cu creșterea numărului de ambalaje SGR pe piață. În prezent, avem trei centre RetuRO operaționale, care pot procesa cumulat peste 1,7 miliarde de ambalaje anual, de peste trei ori mai mult decât totalul ambalajelor SGR introduse pe piață până în prezent. Vom continua să ne concetrăm pe extinderea infrastructurii și în următoarele 3 luni, avem planificată deschiderea centrelor din județele Ilfov, Dolj, Bacău și Prahova.” a declarat Gemma Webb, CEO și Președinte al Directoratului RetuRO. „SGR este o premieră, dar și o oportunitate uriașă de schimbare în bine a României, cu un mediu mai curat și încurajând un comportament responsabil la nivelul fiecăruia dintre noi.”
Prezent la evenimentul de lansare, ministrul mediului, Mircea Fechet, a declarat că speră ca, până la sfârşitul anului, în magazinele din România să nu mai fie comercializate decât ambalaje din sistemul de garanţie şi retur (SGR).
„Până la sfârşitul anului, nu ar mai trebui să existe decât ambalaje SGR, la fel cum şi, în natură – nu ştiu dacă până la sfârşitul acestui an, dar până la sfârşitul anului viitor, mă aştept să nu mai văd acele câmpuri pline de pet-uri, de ambalaje pline de băuturi. (…) Când vorbim de acest centru ReturRo, discutăm de locuri de muncă verzi nou înfiinţate, de investiţii de milioane de euro în această locaţie şi, mai important, discutăm de o traiectorie pe care ne-am asumat-o şi care este în parametri. În sistemul SGR au fost colectate în decembrie 30.000 de ambalaje, în ianuarie 2 milioane, în februarie în jur de 20 de milioane şi iată că, în martie, discutăm de o creştere exponenţială – aproape 80 de milioane de pet-uri, doze de aluminiu şi sticle. (…) Am reuşit să spargem bariera de 3 milioane de ambalaje colectate pe zi”, a declarat Mircea Fechet, citat de Agerpres.
Sistemul de Garanție-Returnare a evoluat constant în primele luni de la lansare, un număr tot mai mare de ambalaje SGR fiind puse pe piață de către producători în această perioadă și returnate de către consumatori în centrele special amenajate. În primele 3 luni de funcționare a sistemului, consumatorii au returnant în total peste 23 de milioane de ambalaje SGR, numărul acestora crescând exponențial de la 31.000 de unități în decembrie 2023, la 21 de milioane în luna februarie, fiind estimate peste 60 de milioane de unități returnate în luna martie. Cea mai mare parte a acestor ambalaje a fost deja direcționată către unități de reciclare, ultima etapă a acestui mecanism, confirmând astfel funcționarea eficientă a SGR.