Companii responsabile față de mediu și oameni

Un studiu alarmant arată că temperatura permafrostului montan din Europa a crescut cu 1 grad Celsius într-un deceniu

Un nou studiu ştiinţific publicat marţi relevă o creştere îngrijorătoare a temperaturii permafrostului montan european, avertizând astfel cu privire la impactul schimbărilor climatice asupra mediului natural.

Cercetătorii au descoperit că temperatura permafrostului montan din Europa a crescut cu aproximativ 1 grad Celsius în ultimii 10 ani, potrivit studiului publicat în revista ştiinţifică Nature Communications.

Jeannette Nötzli, cercetător la Institutul elveţian pentru cercetarea zăpezii şi a avalanşelor de la Davos şi coautor al studiului, a subliniat gravitatea descoperirilor: „Încălzirea permafrostului montan este semnificativă şi evidentă în toate regiunile, adâncimile şi perioadele pe care le-am analizat.”

Permafrostul, definit ca materialele de sol precum roci şi pietriş care menţin o temperatură sub 0 grade Celsius timp de mai mulţi ani, este deosebit de sensibil la schimbările climatice, mai ales în zonele reci montane şi polare.

Studiul relevă că în unele zone montane europene, creşterea temperaturii permafrostului este comparabilă cu cea din zona arctică, cu cele mai mari creşteri înregistrate în regiunile nordice şi la altitudini mari.

Un aspect tehnic important menţionat de institut subliniază dinamica complexă a încălzirii: „Atunci când temperaturile permafrostului îngheţat se apropie de zero grade Celsius, procesul de încălzire încetineşte semnificativ. Odată ce gheaţa subterană începe să se topească, temperaturile cresc din nou.”

În cazul Elveţiei, aproximativ 5% din teritoriu este acoperit de permafrost, localizat de obicei în zonele reci de grohotişuri şi stânci situate la peste 2.500 de metri altitudine.

Această creştere a temperaturii permafrostului ridică semne de întrebare importante despre impactul pe termen lung al schimbărilor climatice asupra ecosistemelor montane şi a mediului înconjurător.

Sursa foto: Freepik

Share this article
Prev Post

Ariston România se alătură proiectului Hope Build cu pompe de căldură, centrale termice și panouri solare

Next Post

Previziunile arată că Germania nu-și va atinge obiectivul pentru 2030 privind mașinile electrice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next