Echipa Thermo Vault impresionează juriul cu soluții inovatoare pentru comunitățile energetice
Cea de a XI-a ediție a competiției studențești E.ON Energy Challenge s-a încheiat joi, 13 martie, cu victoria echipei Thermo Vault de la Universitatea Transilvania din Brașov.
Proiectul lor, axat pe producerea și stocarea de energie din surse regenerabile în cartierele rezidențiale și parcurile industriale, a convins juriul de specialiști ai Grupului E.ON România, aducându-le premiul cel mare de 3.000 de euro.
Competiție energică între viitorii specialiști în energie
Din cele 24 de echipe înscrise inițial în competiție, 6 au reușit să se califice în etapa finală, după evaluări riguroase din partea unui juriu format din specialiști ai companiilor operaționale ale Grupului E.ON din România. Studenții finaliști au reprezentat universități de prestigiu din cinci orașe: Târgu Mureș, Oradea, Brașov, Iași și Cluj-Napoca.
Pe locul doi s-a clasat echipa EffiPower de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, cu proiectul „Gestionarea puterii reactive în cazul prosumatorilor industriali”, primind experiențe în valoare de 600 euro pentru fiecare membru al echipei. Podiumul a fost completat de echipa Smart Energy Solutions de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, care a propus strategii inovatoare pentru optimizarea consumului propriei producții de energie, fiind recompensată cu experiențe în valoare de 300 euro pentru fiecare membru al echipei.
Pregătire intensivă și prezentări de impact
Evenimentul final a fost precedat de „Energy Challenge Academy”, academia de traininguri E.ON, desfășurată pe 12 martie la Târgu Mureș. Aici, echipele finaliste au beneficiat de o zi intensivă de pregătire alături de mentorii lor, participând la sesiuni specializate de brainstorming tehnic, public speaking, business case și provocările digitalizării în energie.
„Finaliștii au demonstrat nu doar cunoștințe tehnice solide, ci și abilități de prezentare și gândire strategică,” a declarat unul dintre organizatori. Criteriile de departajare au inclus aplicabilitatea temei din punct de vedere tehnic și economic, originalitatea și inovația propunerilor, precum și structura și prezentarea detaliată a proiectelor.
Proiecte diverse pentru viitorul energetic
Tematicile abordate de echipele finaliste au reflectat preocupările actuale din domeniul energetic:
- Optimizarea consumului propriei producții de energie (Smart Energy Solutions)
- Soluții de digitalizare și automatizare pentru îmbunătățirea siguranței și eficienței operațiunilor de distribuție (echipa Sorin și Maté)
- Comunități energetice și stocarea energiei din surse regenerabile (Thermo Vault)
- Gestionarea puterii reactive la prosumatorii industriali (EffiPower)
- Transportul electric versus transportul tradițional (Charge&Go)
- Eficiența soluțiilor alternative de încălzire (DHW Instalații)
Competiția E.ON Energy Challenge continuă să fie o platformă importantă pentru dezvoltarea tinerelor talente în domeniul energiei, oferind studenților oportunitatea de a-și pune în practică cunoștințele și de a propune soluții inovatoare pentru provocările actuale ale sectorului energetic.
Finala competiției s-a desfășurat la sediul companiei E.ON din Târgu Mureș, în prezența specialiștilor Grupului E.ON România.