Companii responsabile față de mediu și oameni

Valurile de căldură din luna iulie, o realitate copleșitoare a schimbărilor climatice

Schimbările climatice provocate de om au jucat un rol „absolut covârșitor” în apariția valurilor de căldură extremă care au cuprins planeta în această lună, potrivit unei evaluări a oamenilor de știință publicată marți, scrie Reuters.

Recorduri de temperatură au fost atinse în China, Statele Unite și sudul Europei, declanșând incendii de pădure, penurii de apă și o creștere a numărului de internări în spitale.

În weekend, mii de turiști au fost evacuați de pe insula grecească Rodos pentru a scăpa de incendiile de vegetație provocate de un val de căldură record.

Fără schimbările climatice provocate de om, evenimentele din această lună ar fi fost „extrem de rare”, potrivit unui studiu realizat de World Weather Attribution, o echipă globală de oameni de știință care examinează relația dintre schimbările climatice și fenomenele meteorologice extreme.

World Weather Attribution a estimat că creșterea concentrațiilor de gaze cu efect de seră a făcut ca valurile de căldură în China, America de Nord și Europa să crească cu 1, 2 și respectiv 2,5 grade Celsius.

Pe lângă impactul direct asupra sănătății umane, căldura a provocat pagube pe scară largă la nivelul culturilor și pierderi de animale, au declarat oamenii de știință, fiind grav afectate culturile de porumb și soia din SUA, bovinele mexicane, măslinele din sudul Europei, precum și bumbacul chinezesc.

El Nino a contribuit probabil la creșterea temperaturii în unele regiuni, dar creșterea emisiilor de gaze cu efect de seră a fost factorul principal, au declarat oamenii de știință, iar valurile de căldură vor deveni din ce în ce mai prezente dacă nu se reduc emisiile.

Aceștia au estimat că perioadele prelungite de căldură extremă ar putea avea loc la fiecare doi până la cinci ani dacă temperaturile medii globale vor crește cu 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale. În prezent, se estimează că temperaturile medii au crescut cu mai mult de 1,1 grade Celsius.

„Atâta timp cât vom continua să ardem combustibili fosili, vom vedea din ce în ce mai multe astfel de fenomene extreme”, a declarat Friederike Otto, cercetător la Institutul Grantham pentru schimbări climatice din Londra. „Nu cred că există vreo dovadă mai puternică din punct de vedere științific.”

Share this article
Prev Post

Dove lansează un proiect de regenerare a 50.000 de hectare de păduri tropicale

Next Post

Orange România se apropie de #NetZeroCarbon prin noi centre de interconectare ce utilizează surse de energie alternative

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next