Companii responsabile față de mediu și oameni

Orange România se apropie de #NetZeroCarbon prin noi centre de interconectare ce utilizează surse de energie alternative

În concordanță cu angajamentul Grupului Orange de a atinge neutralitatea CO2 până în 2040, Orange România a anunțat că va instala peste 200 de panouri solare noi pe acoperișul centrului de interconectare comunicații din Timișoara. Această inițiativă se adaugă la celelalte centre din Constanța (instalate în noiembrie 2022) și Brașov (instalate în mai 2023), unde au fost activate primele panouri solare. Astfel, în acest moment, aproximativ 650 de panouri solare sunt instalate și funcționale în total.

Citește și: Valurile de căldură din luna iulie, o realitate copleșitoare a schimbărilor climatice

Estimăm că producția anuală de energie pentru cele trei centre este similară cu consumul mediu anual al aproximativ 300 de gospodării, fiecare având un consum mediu lunar de 100 kWh.În zilele cu soare, mai ales în zilele de vară, în intervalele orare cu cea mai mare iradiere, panourile solare pot acoperi 80% din consumul Data Centerelor.

În același timp, există deja 133 de stații de telecomunicații (site-uri) cu panouri solare, care produc anual o cantitate de energie echivalentă consumului anual al aproximativ 650 de gospodării, fiecare având un consum lunar mediu de 100 kWh. De asemenea, și în cazul site-urilor, în zilele cu soare, mai ales în zilele de vară și în intervalele orare cu cea mai mare iradiere, panourile pot acoperi 80% din consum.

Pentru reducerea amprentei de dioxid de carbon asociată rețelei Orange, compania a anunțat la finalul anului trecut un program derulat pe o perioadă de 4 ani. Conform strategiei, prima etapă a inițiativei se derulează până în 2024 și urmărește dotarea cu panouri solare a 300 de site-uri de rețea, alături de 4 centre de interconectare comunicații și centre de date, urmând ca numărul acestora să continue să crească în a doua etapă, ce va dura până în 2026.

Citește și: Dove lansează un proiect de regenerare a 50.000 de hectare de păduri tropicale

Acest program este complementar altor acțiuni #PentruMâine de protecția mediului, care au contribuit la o reducere a consumului de energie în 2022 de aproximativ 4GWh, precum:

  • înlocuirea surselor de curent continuu de pe locațiile de telecomunicații Orange cu unele de generație mai nouă, eficiente energetic.
  • înlocuirea instalațiilor de răcire tip compresor din sălile tehnice ale centrelor de date cu instalații tip free-cooling.
  • decomisionarea echipamentelor IT sau de rețea învechite tehnologic și înlocuirea cu altele noi, care îndeplinesc multiple funcții și sunt mai eficiente energetic.
  • implementarea de funcții de reducere a consumului de energie pe echipamentul radio în funcție de tehnologie, timp și trafic.
  • oprirea capacităților radio de tehnologii mai vechi a căror funcție se regăsește în tehnologiile radio noi.

Citește și: Comunitate națională de mii de elevi din ciclul primar în proiectul „Planeta Albastră Contează pe Tine!” PACT

„În calitate de lider al pieței de telecomunicații din România, recunoaștem nevoia urgentă de a fi mult mai atenți la impactul pe care-l avem asupra mediului înconjurător, care necesită acțiune colectivă din partea tuturor sectoarelor societății. Investim în infrastructura de rețea pentru a oferi clienților noștri cea mai bună experiență de conectivitate și cele mai rapide rețele de fix și mobil 5G+ la nivel național, dar și în soluții prin care consumul nostru să fie mai responsabil. Înțelegem că operațiunile noastre au impact asupra mediului, astfel implementăm măsuri pentru a ne reduce amprenta de carbon, creșterea energiei regenerabile din rețeaua Orange fiind doar una dintre acțiunile noastre prioritare. Angajamentul Orange este de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon până în 2040”, a declarat Marius Maican, Technology Director, Orange România.

Share this article
Prev Post

Valurile de căldură din luna iulie, o realitate copleșitoare a schimbărilor climatice

Next Post

Certificare LEED PLATINUM obținută de Citibank România pentru noul birou din Țiriac Tower, prin coordonarea Colliers

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next