Companii responsabile față de mediu și oameni

Un nou serial BBC ar putea contribui la “a ne stimula să facem ceva” în legătură cu criza mediului

Earth BBC series ECSR
Earth BBC series ECSR

“Factorul de teroare” generat de noul serial BBC “Pământul” – care recreează un eveniment de schimbare climatică ce a eliminat majoritatea speciilor în urmă cu 250 de milioane de ani – ar putea contribui la “a ne stimula să facem ceva” în legătură cu criza mediului, potrivit prezentatorului Chris Packham.

Folosind cele mai recente descoperiri științifice și efecte vizuale, “biografia Pământului” de la BBC arată paralelele dintre o schimbare mortală a atmosferei cauzată de o serie de erupții cataclismice ale unor supervulcani cu milioane de ani în urmă și emisiile de combustibili fosili ale omenirii, care, potrivit lui Packham, “destabilizează … cu o rapiditate terifiantă” stratul protector de gaze al Pământului.

Citește și: Please bin your gum. Marea Britanie își curăță străzile de gumele de mestecat aruncate pe jos

Serialul combină istoria naturală a unor programe precum “Planeta Pământ” al lui David Attenborough cu accentul planetar al emisiunii “Universul” a lui Brian Cox, pentru a arăta cum interconectivitatea lor a creat și, uneori, aproape a distrus viața pe Pământ.

“Pământul” a început ca o istorie a planetei. Șeful departamentului de știință al BBC, Tom Coveney, a explicat: “Acesta nu a fost conceput ca un serial despre schimbările climatice, dar am simțit, pe măsură ce îl realizam, că paralelele au sărit în ochi”.

Citește și: Bulgaria și România, țările UE cu cei mai mulți locuitori care nu-și pot permite o masă adecvată (Eurostat)

Packham a spus că se pot face comparații cu “impactul uman asupra planetei noastre” și cu evenimente anterioare legate de schimbările climatice, cum ar fi erupțiile supervulcanilor care au sfâșiat scoarța planetei în timpul perioadei permiane de dinaintea dinozaurilor, pe care programul le simulează. Emisiile toxice rezultate au dus la o extincție în masă.

Este aproape sigur că într-o zi va avea loc o nouă erupție a unui supervulcan, a spus Packham, adăugând că omenirea a ales să “experimenteze” cu atmosfera. El a întrebat: “Vrem să avem asta pe conștiință?”.

Packham a spus că arătând impactul schimbărilor climatice ar putea speria oamenii, dar că acest lucru face parte din munca sa: “Frica este o emoție motivantă”. Dar a adăugat: “Nu îi îngrozim pe oameni… doar le spunem ce se întâmplă cu adevărat”.

Astfel de narațiuni ar putea fi deprimante, a spus el, dar “cred că avem ingeniozitatea – avem capacitatea de adaptare pentru a supraviețui”. [Cu toate acestea,] urgența este cea care mă face să fiu disperat.

“Nu cred că suficient de mulți dintre cei care se află în procesul de luare a deciziilor o simt încă suficient de mult”.

Citește și: Problema emisiilor din transportul maritim

Packham a declarat că societatea trebuie “să se uite la guvernatorii noștri globali și să se asigure că alegem oameni care vor face aceste schimbări în mod asertiv și rapid”. El a spus că speră că serialul va ajuta, arătând cât de unic este Pământul.

Într-un discurs pe care l-a scris pentru a încheia serialul (care și-a redus la minimum amprenta de carbon prin filmări în cât mai puține locații posibile), el a susținut că puterea umanității ar putea atenua schimbările climatice “punând Pământul pe primul loc”.

El a spus că emisiunea realizată de Open University și BBC Studios a avut multe momente “wow” pe care speră că oamenii le vor discuta “la o halbă de bere”, inclusiv faptul că ciupercile au acoperit odată Pământul și că a plouat timp de 2 milioane de ani.

Citește și: Pământul a înregistrat a 3-a cea mai călduroasă zi într-o singură săptămână

Naturalistul explorează, de asemenea, pentru Channel 4, subiectul activismului de mediu, despre care a spus că este “îngrijorat… probabil că nu funcționează la fel de bine cum ar trebui”.

El a declarat pentru The Guardian că a vorbit cu Greta Thunberg și Attenborough despre ce ar putea face în continuare, întrebându-i ce s-a întâmplat după întâlnirile lor cu liderii mondiali: “Ca să parafrazez, amândoi au spus: “Au ascultat, dar apoi au uitat în dimineața următoare”.

Packham are în vedere blocarea unor negaționiști ai climei care îl urmăresc pe Twitter și a declarat pentru The Guardian că “avem nevoie de o reglementare a rețelelor sociale”: “Mă tem pentru tineri”.

Citește și: 18% din deșeurile din Anglia sunt gestionate ilegal. Infracțiunile depășesc sectorul deșeurilor și includ traficul de persoane, droguri și spălarea de bani (EA)

Recent, prezentatorul a câștigat un proces de calomnie în urma unei campanii online împotriva sa, despre care a spus că a evidențiat “opresiunea și represiunea cu care se confruntă oamenii de știință din cauza hărțuirii din social media”.

El a minimalizat comparațiile cu Attenborough, spunând: “David este încă foarte viu și în formă. Nu mă consider niciodată ca fiind o paralelă cu el, deloc. Cred că suntem foarte diferiți – el este genial, iar eu nu sunt la fel de genial”.

“Pământul” începe pe BBC Two și iPlayer luni, 17 iulie.

Sursa: The Guardian

Share this article
Prev Post

Please bin your gum. Marea Britanie își curăță străzile de gumele de mestecat aruncate pe jos

Next Post

tbi bank și DbSolar, parteneriat pentru un viitor mai verde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next