Wizz Air, compania aeriană cu cea mai rapidă creștere din Europa și cea mai sustenabilă din punct de vedere ecologic pe plan global, a publicat actualizarea anuală destinată sustenabilității, prezentând progresul către obiectivele sale de sustenabilitate.
În anul fiscal 2023, Wizz Air a înregistrat o intensitate a emisiilor de carbon de 53,8 grame per pasager-kilometru, o scădere cu 11% față de performanța din anul fiscal precedent. Acesta este cel mai scăzut rezultat înregistrat vreodată de Wizz Air pentru un an fiscal și cea mai scăzută performanță dintre marile companii aeriene concurente.
Strategia de sustenabilitate a Wizz Air se bazează pe patru piloni – mediu, oameni, guvernanță și economie. Compania aeriană depune constant eforturi în privința amprentei sale de mediu și reducerii intensității carbonului, dezvoltării angajaților, contribuției socio-economice în regiunile în care își desfășoară activitatea și consolidării guvernanței corporative.
Realizările Wizz Air în privința sustenabilității în anul fiscal 2023
- A atins o intensitate a emisiilor de carbon de 53,8 grame per pasager-kilometru, o scădere cu 11% într-un an[5] și cu 6% față de nivelul pre-covid.
- Și-a continuat programul de reînnoire și extindere a flotei, cu 35 de aeronave noi A321neo care s-au alăturat flotei.
- Vârsta medie a flotei a scăzut la 4,6 ani, devenind cea mai nouă flotă a oricărei companii aeriene europene cu peste 100 de aeronave.
- A semnat patru acorduri cu producătorii de combustibil sustenabil pentru aviație (SAF – sustainable aviation fuel) pentru aprovizionare, pe viitor: Mabanaft/P2X Europe, OMV, Neste și Cepsa.
- A făcut prima sa investiție de capital de 5 milioane de lire sterline într-o companie britanică de biocombustibili, Firefly, și a participat la o investiție de 50 de milioane de dolari în CleanJoule, un start-up de biocombustibil cu sediul în SUA.
- A devenit prima companie aeriană din Ungaria care a testat comercial lanțul de aprovizionare SAF în colaborare cu Neste, MOL și Aeroportul Budapesta.
- S-a alăturat Alianței Comisiei Europene pentru Aviația cu Emisii Zero și Alianței Industriale pentru Lanțul Valoric al Combustibililor Regenerabili și cu Emisii Reduse de Carbon.
- A fost recunoscută drept „Cea mai sustenabilă companie aeriană low-cost” de către World Finance Magazine, precum și „Grupul global și din regiunea EMEA cel mai sustenabil din punctul de vedere al mediului” de către CAPA – Center for Aviation.
- Baza de angajați a crescut la peste 7.300, cu peste 2.500 de noi angajați și peste 90 de naționalități.
- A atins un raport de gen de 48% femei la 52% bărbați în întreaga organizație.