Companii responsabile față de mediu și oameni

Restabilirea biodiversității în Munții Făgăraș – Zentiva România plantează cu succes 38.800 de puieți

Plantare Zentiva ECSR
Plantare Zentiva ECSR

În anul 2023, grupul Zentiva din România, principalul producător local de medicamente generice, a finalizat cu succes plantarea a 38.800 de arbori în Munții Făgăraș, ca parte a angajamentului său pe termen lung de a susține protecția și reabilitarea mediului.

Această nouă rundă de plantare reprezintă un alt pas în contribuția Zentiva pentru refacerea ecosistemului din Munții Făgăraș. În parteneriat cu Fundația Conservation Carpathia, inițiativa pentru reconstrucția ecologică în această zonă a fost lansată în 2019 și se desfășoară cu regularitate în fiecare an. Prin sprijinul acordat, Zentiva va contribui la refacerea ecosistemului natural în noile păduri, va ajuta la prevenirea eroziunii solului, va contribui la reducerea emisiilor de CO2 și va crea noi habitate pentru fauna sălbatică.

Citește și: Wizz Air își reduce intensitatea emisiilor de carbon cu încă 11%

Până în prezent, Zentiva a sprijinit plantarea a peste 125.000 de arbori, contribuind direct la reconstruirea unor suprafețe de pădure de aproximativ 40 de hectare. Aceste suprafețe au fost împărțite în două categorii principale: una cuprinde zonele de pădure tăiate în mod neconform cu legislația silvică acum 10-15 ani, iar cealaltă cuprinde zonele afectate de căderea copacilor datorată vântului.

Această inițiativă face parte din obiectivul global al companiei de a planta 1 milion de copaci până în 2030, România jucând un rol important în acest proiect.

Citește și: Cum a înjumătățit Music of the Spheres emisiile de carbon ale trupei Coldplay. „Suntem foarte conștienți că planeta se confruntă cu o criză climatică”

Activitățile de plantare au fost planificate și executate în colaborare cu Fundația Conservation Carpathia și Ocolul Silvic Carpathia. Scopul acestui proiect este să creeze păduri similare celor naturale care s-au dezvoltat în aceste zone în milioane de ani de evoluție. Aceste păduri, care au existat în trecut, au servit ca model pentru refacerea lor în prezent.

Luând în considerare datele istorice privind pădurile naturale dispărute în mod prematur din zonele care fac obiectul reconstrucției ecologice, s-au plantat diverse specii de arbori, incluzând fagul, bradul, molidul, paltinul, ulmul și scorușul.

Citește și: Din 28 iulie, planeta produce mai mult plastic decât poate gestiona. România, țară „burete de deșeuri”, a atins acest prag pe 11 aprilie (Raport)

„Acest proiect, care a dobândit un caracter de permanență în Zentiva, face parte din strategia companiei noastre de a ne dezvolta în mod sustenabil, o componentă importantă fiind conservarea și diminuarea impactului asupra mediului. Proiectul de plantare este un proiect cu multiple valențe; pe lângă plantarea copacilor, există impact în comunitățile locale, asupra biodiversității, iar colegii noștri se implică în fiecare an, alături de partenerii noștri de la Fundație, în diverse activități. Pot face o paralelă între dedicarea și munca noastră de zi cu zi pentru a oferi tratamentele atât de necesare pacienților și acest proiect prin care contribuim la „însănătoșirea” mediului, pentru a putea avea împreună o viață mai bună și mai frumoasă”,  a declarat Simona Cocoș, Director General Zentiva România și Republica Moldova.

Potrivit Agenției Europene de Mediu, într-un an, un copac matur poate prelua aproximativ 22 de kilograme de dioxid de carbon din atmosferă, iar în schimb eliberează oxigen*. Considerând o durată medie de viață de 25 de ani pentru un copac, cei 125.000 de copaci plantați cu sprijinul Zentiva, vor absorbi la maturitate circa 2,750,000 kg CO2 /an.

Citește și: 100.000 de copaci plantați la Roșia Montană de JYSK în ultimii 4 ani, iar acțiunea continuă și în 2023

Refacerea unei păduri presupune un efort consistent și susținut de minim 10-15 ani în aceste zone aflate la peste 1400 metri altitudine, motiv pentru care avem nevoie de parteneri de cursă lungă care să ne susțină să aducem înapoi pentru copii măcar o parte din pădurea și din natura pe care  cu toții am pierdut-o prea ușor. Ne bucurăm că Zentiva este alături de noi an de an și ne bucurăm că putem lăsa împreună generațiilor viitoare o moștenire atât de valoroasă, „pădurea”, acest organism viu a cărui valoare și contribuție benefică pentru noi oamenii depășesc cu mult ceea ce știm deja despre producția de oxigen și sechestrarea carbonului, despre păstrarea calității și constanței surselor de apă, despre moderarea schimbărilor climatice, protecția solurilor și despre multe alte funcții deja recunoscute ale pădurii”, a declarat Mihai Zotta, director de conservare Fundația Conservation Carpathia.

Share this article
Prev Post

Wizz Air își reduce intensitatea emisiilor de carbon cu încă 11%

Next Post

Angajamentul UE de a planta 3 miliarde de arbori până în 2030. Peste 11.500.000 de arbori, înregistrați până în prezent pe MapMyTree

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next