Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) a lansat miercuri, în contextul Zilei Internaționale a Dunării, filmul documentar „Spune-mi despre Dunăre”. Documentarul prezintă Dunărea din perspectiva beneficiilor și a potențialului său unic (hrană, cale de transport, habitat sau hidroenergie), iar orașele de la Dunăre sunt prezentate printr-o împletire de obiceiuri, istorii și obiective turistice.
Manifestările dedicate acestei zile se desfăşoară, sub sloganul „Descoperă Dunărea!”, în toate cele 14 state dunărene, pentru a promova necesitatea protejării fluviului european în faţa fenomenelor extreme (secetă, inundaţii) și a poluării accidentale.
ANAR derulează în prezent o serie de proiecte în domeniul managementului integrat al resurselor de apă. „Danube Hazard m3c” (”Luptând împotriva poluării cu substanțe periculoase în bazinul Dunării) a identificat șapte zone-pilot din care două sunt în România, respectiv în spațiul hidrografic Someș-Tisa: pe râul Vișeu și Someșul Mic. Unul dintre rezultatele proiectului constă în elaborarea unui ghid tehnic privind managementul poluării cu substanțe periculoase care va conține o serie de recomandări și politici, precum și o serie de măsuri pentru prevenirea și reducerea poluării cu substanțe periculoase ale apelor Dunării.
Un alt proiect aflat în implementare, cu sprijinul Băncii Mondiale, este Rofloods. Proiectul implementarea ciclului 2 al Directivei de Inundații CE/60/2007 și realizarea Planurilor de Management al Riscului la Inundații care include și analiza sectorul românesc al fluviului Dunărea. Aceste documente strategice vor fi finalizate în primăvara anului viitor.