Companii responsabile față de mediu și oameni

Ziua Mondială a Mediului 2024 va fi găzduită de Arabia Saudită. Republica Coreea și-a asumat rolul de gazdă în 2025

Regatul Arabiei Saudite va găzdui Ziua Mondială a Mediului 2024, cu accent pe regenerarea terenurilor, deșertificare și rezistența la secetă, iar Republica Coreea va găzdui Ziua Mondială a Mediului 2025, cu accent pe eliminarea poluării cu plastic, a anunțat recent Programul Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP).

Potrivit Convenției ONU pentru combaterea deșertificării, până la 40% din terenurile planetei sunt degradate, ceea ce afectează direct jumătate din populația lumii și amenință aproximativ jumătate din PIB-ul global (44 trilioane de dolari).

Frecvența și durata secetelor au crescut cu 29% din 2000 încoace, iar dacă nu se iau măsuri urgente, seceta ar putea afecta peste trei sferturi din populația lumii până în 2050.

Regenerarea terenurilor este un pilon-cheie al Deceniului ONU privind refacerea ecosistemelor (2021-2030), un apel la mobilizare pentru protejarea și revitalizarea ecosistemelor din întreaga lume, esențială pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Anul 2024 va marca cea de a 30-a aniversare a Convenției ONU pentru combaterea deșertificării. Cea de a 16-a sesiune a Conferinței părților (COP 16) la Convenția Națiunilor Unite pentru combaterea deșertificării (UNCCD) va avea loc în capitala saudită, Riyadh, în perioada 2-13 decembrie 2024.

Republica Coreea va găzdui Ziua Mondială a Mediului 2025, cu accent pe eliminarea poluării cu plastic

La nivel mondial se produc anual peste 430 de milioane de tone de plastic, dintre care două treimi sunt produse cu o durată scurtă de viață, devenind în scurt timp deșeuri, ajungând în oceane și, adesea, în lanțul alimentar uman.

În 2024, Republica Coreea va găzdui cea de a cincea sesiune a Comitetului interguvernamental de negociere privind poluarea cu plastic, inclusiv în mediul marin. Negocierile au ca scop elaborarea unui instrument internațional obligatoriu din punct de vedere juridic privind poluarea cu plastic.

„Ziua Mondială a Mediului din 2025 va fi un moment de cotitură pentru conservarea mediului global, deoarece ne așteptăm să avem încheiat acordul global privind plasticul. În calitate de țară gazdă a Zilei Mondiale a Mediului din 2025, Republica Coreea va conduce eforturile internaționale de prevenire a poluării cu plastic”, a declarat ministrul mediului din Republica Coreea, Han Wha-jin.

Despre Ziua Mondială a Mediului

Marcată anual pe 5 iunie, Ziua Mondială a Mediului a fost instituită de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1972. Organizată anual începând din 1973, această zi a devenit o platformă vitală pentru promovarea progreselor privind dimensiunile de mediu ale Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

În 2023, Ziua Mondială a Mediului a fost găzduită de Coasta de Fildeș, cu sprijinul Țărilor de Jos.

Surs foto: Pexels

Share this article
Prev Post

Lansare Sustainability News Lab pentru educarea următoarei generații de comunicatori de sustenabilitate din România

Next Post

Noile ambalaje ale ciocolatei Cadbury au coduri QR cu mesaje de reciclare și sustenabilitate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next