Un nou studiu evidențiază faptul că 45% dintre tinerii britanici cu vârsta de 16 și 26 de ani nu au reciclat niciodată un telefon, iar 38% și-au aruncat telefonul la containerele de deșeuri generale.
Raportul ”Time After Time” E-waste Report, realizat de Hubbub și Virgin Media O2, și citat de publicația Circular, analizează comportamentele și atitudinile generației Z în ceea ce privește deșeurile electronice.
Cercetarea, care include contribuții din partea grupului de analiză de mediu Green Alliance, are la bază interviuri cu 3000 de persoane, focus-grupuri cu tineri cu vârsta de 16-26 de ani și o serie de interviuri cu experți din industrie.
Sondajul a arătat că 51% dintre respondenți au încredere că produsele electrice sunt reciclate atunci când ajung la un reciclator, în timp ce 25% nu sunt siguri și 24% nu cred că produsele lor sunt reciclate.
Raportul subliniază că este mai probabil ca tinerii să își recicleze dispozitivele dacă au informații despre serviciile disponibile și dacă acestea sunt mai ușor de accesat – pe arterele principale, de pildă, sau prin intermediul supermarketurilor. 21% dintre respondenți au declarat că au fost descurajați să recicleze un dispozitiv din cauza lipsei de informare cu privire la modul în care se poate face acest lucru.
Cercetarea mai arată că tinerii cu vârsta între 16 și 26 de ani reprezintă grupul de vârstă cel mai probabil să cumpere un dispozitiv second-hand. 45% dintre respondenți au declarat că au cumpărat un telefon recondiționat sau la mâna a doua, iar 44% au declarat că au primit un telefon la mâna a doua de la un membru al familiei sau de la un prieten.
Cu toate acestea, unii respondenți au avut percepții negative cu privire la calitatea dispozitivelor recondiționate, cum ar fi preocupări legate de durata de viață a bateriei și de securitatea datelor.
Gavin Ellis, co-fondator al Hubbub, a comentat: „Cercetarea noastră arată că 66% dintre tineri nu știu că smartphone-urile conțin metale prețioase. De asemenea, aceștia își înlocuiesc telefoanele mai des decât orice alt grup de vârstă. Sunt inteligenți și dornici să facă ceea ce trebuie, dar este evident că au nevoie de mult mai mult sprijin pentru a face acest lucru, inclusiv pentru a primi informații pe această temă pe un ton sau într-un format pe limba lor.”
Virgin Media O2 și Hubbub au lansat în 2022 fondul Time After Time, în valoare de 500.000 de lire sterline, pentru a sprijini proiectele organizațiilor care abordează problema deșeurilor electronice și sprijină circularitatea.
Printre câștigătorii fondului se numără un autobuz mobil de reparații care colectează deșeuri electronice în comunitățile greu accesibile din Cornwall; un program de formare în Hull pentru a-i pregăti pe tineri să repare laptopuri și să dobândească competențe digitale esențiale; ateliere de lucru pentru a-i învăța pe elevi să repare obiecte electrice în Bristol și cafenele-atelier de reparații în universități din întreaga țară.
Un alt studiu realizat recent în UK, comandat de Back Market, care comercializează device-uri tech recondiționate, arată că 47% dintre britanici își reciclează dispozitivele vechi și 48% încearcă să prelungească durata de viață a dispozitivelor lor, în ciuda faptului că 64% dintre ei recunosc că suferă de anxietate ecologică.
Potrivit cercetării, britanicii sunt printre cei mai puțin predispuși din Europa să-și repare dispozitivele stricate. 32% dintre ei au reparat rar sau n-au reparat niciodată un dispozitiv electronic pe care îl dețin, față de o medie de 23% în Franța, Spania și Germania.
De asemenea, sondajul a constatat că 30% dintre respondenți nu cred că schimbarea relației lor cu tehnologia va avea un impact pozitiv asupra mediului. 33% nu știu cum să aleagă opțiuni mai durabile și doar 21% sunt dispuși să adopte obiceiuri de consum specifice economiei circulare.
Sursa foto: Pexels