Companii responsabile față de mediu și oameni

85% dintre întreprinderi nu s-au angajat să reducă emisiile din lanțul de aprovizionare (raport CDP)

Doar 15% dintre întreprinderile care raportează date climatice prin intermediul CDP au un obiectiv de reducere a emisiilor indirecte (Scope 3) din lanțurile lor de aprovizionare – în ciuda faptului că aceste emisii reprezintă de obicei cea mai mare parte a impactului lor asupra climei.

Acest lucru, scrie publicația edie, reiese dintr-o nouă analiză a declarațiilor privind schimbările climatice făcute de peste 23.000 de companii prin intermediul CDP în acest an, realizată în colaborare cu Boston Consulting Group (BCG).

CDP este o organizație non-profit globală care gestionează sistemul mondial de publicare a informațiilor de mediu pentru companii, orașe, state și regiuni.

În cazul unei companii medii mari cotate la bursă, emisiile din lanțul de aprovizionare sunt de 26 de ori mai mari decât cele generate în cadrul operațiunilor. Discrepanța este și mai mare în sectoarele comerțului cu amănuntul și al confecțiilor.

Singurul sector în care emisiile din lanțul de aprovizionare sunt egale sau mai mici decât emisiile operaționale este cel al combustibililor fosili.

Ca atare, existența unui plan solid de reducere a emisiilor din lanțul de aprovizionare ar trebui să facă parte din orice strategie corporativă privind clima.

CDP a constatat însă că doar 15% dintre companii au un obiectiv numeric, stabilit public și limitat în timp, pentru reducerea emisiilor din lanțul de aprovizionare.

Platforma consideră, de asemenea, că majoritatea sectoarelor raportează doar o fracțiune din emisiile lor din lanțul de aprovizionare, de obicei 22% sau mai puțin, din cauza dificultăților de colectare a datelor primare și/sau a utilizării unor abordări deficitare ale factorilor de emisii.

CDP și BCG au constatat că, de obicei, întreprinderilor le ia între 12 și 18 luni pentru a obține o raportare parțială a datelor privind domeniul de aplicare 3, apoi încă 12 până la 36 de luni pentru a ajunge la o raportare completă.

În lipsa unor date de calitate sau a unui imperativ la nivel înalt, majoritatea întreprinderilor (79%) nu evaluează riscurile lanțului de aprovizionare legate de tranziția către emisii reduse de carbon.

Printre acestea, s-ar putea număra creșterea taxelor pe carbon, amenzile pentru nerespectarea obligațiilor de raportare etc. Doar jumătate dintre întreprinderile care fac dezvăluiri prin intermediul CDP evaluează riscurile financiare ale emisiilor din amonte; cu toate acestea, dintre cele care fac acest lucru, o treime recunosc riscul pentru profit.

Sursa foto: Pixabay

Share this article
Prev Post

SynC. Curs gratuit de economie circulară pentru tineri

Next Post

Greenpeace solicită respingerea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next