Aproximativ 6 miliarde de tone de nisip marin sunt excavate în fiecare an într-o practică tot mai răspândită, despre care Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) spune că este nesustenabilă și că poate distruge ireversibil viața marină locală, relatează Reuters.
Nisipul este cea mai exploatată resursă naturală din lume, după apă, dar extracția sa pentru utilizarea în industrii precum cea a construcțiilor este reglementată vag, ceea ce a determinat ONU să adopte anul trecut o rezoluție pentru exploatări mai durabile.
Constatările Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP) coincid cu lansarea unei noi platforme, „Marine Sand Watch”, cu finanțare din partea guvernului elvețian, care monitorizează activitățile de dragare cu ajutorul inteligenței artificiale.
„Cantitatea de nisip pe care o retragem din mediul înconjurător este considerabilă și are un impact mare”, a declarat Pascal Peduzzi, de la UNEP, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.
Arătând o imagine a unei nave pe care a descris-o ca fiind un „aspirator uriaș”, el a spus că astfel de nave „practic sterilizează fundul mării prin extragerea nisipului și afectarea tuturor microorganismelor care hrănesc peștii”.
În unele cazuri, companiile îndepărtează tot nisipul până la stratul solid de rocă, ceea ce înseamnă că „viața s-ar putea să nu se mai refacă niciodată”, a adăugat Peduzzi.
Deși, la nivel global, cele 6 miliarde extrase sunt mai puțin decât nisipul depus anual de râuri, în unele zone excavarea depășește ratele de refacere, potrivit UNEP.
Marea Chinei de Sud, Marea Nordului și coasta de est a Statelor Unite se numără printre zonele în care au avut loc cele mai multe dragări, a declarat Arnaud Vander Velpen, responsabil cu industria nisipului și analiza datelor la Universitatea din Geneva.
China, Olanda, Statele Unite și Belgia se numără printre țările cele mai active în acest sector, a spus el.
Sursa foto: Pixabay