Primăria Capitalei a finalizat, alături de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, instalarea a 44 de senzori de monitorizare a calității aerului pe fațadele de spitale și unități de învățământ din municipiu.
Prin intermediul senzorilor se vor măsura concentrațiile de particulele în suspensie (PM10, PM2,5 și PM1) și dioxidul de azot (NO2).
Scopul instalării acestor senzori este de a identifica mai bine sursele de poluare și de a contribui la obținerea mai multor date despre calitatea aerului înconjurător care să permită stabilirea celor mai eficiente măsuri de reducere a concentrațiilor de poluanți din aer.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, poluarea aerului este a doua cauză majoră a decesului prematur, după fumat, în ceea ce privește bolile netransmisibile (BNT).
Inițiativa acestui proiect face parte din Parteneriatului pentru orașe sănătoase, o rețea globală de alcătuită din 70 de orașe din întreaga lume, susținută de Bloomberg Philanthropies în parteneriat cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Vital Strategies, ale căror administrații locale s-au angajat să prevină bolile netransmisibile favorizate de poluarea aerului, precum cancerul, afecțiunile cardiace și respiratorii.
Datele furnizate în timp real de cei 44 de senzori sunt încărcate pe platforma online dedicată acestui proiect, infoaer.pmb.ro, și pe site-ul aerlive.ro.
Efectele poluării asupra sănătății oamenilor
Calitatea aerului influențează direct sănătatea populației, poluarea aerului fiind considerata factor de risc cancerigen conform Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC).
Poluanții pătrund prin tractul respirator și pot rămâne în organism perioade îndelungate afectând toate organele din corp: iritarea căilor respiratorii, afecțiuni pulmonare (tuse, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, atacuri de astm), reducerea funcției pulmonare, creșterea incidenței producerii de astm la copii, creșterea incidenței cancerului la copii și a cancerului pulmonar la adulți, efecte asupra fetusului (întârzierea creșterii intrauterine, naștere prematură, greutăți reduse la naștere), tulburărilor cardiovasculare: evenimente ischemice, aritmii, evenimente cardiovasculare, variabilitatea ritmului cardiac, accidente vasculare, dureri de cap, amețeli, pierderi de coordonare, tulburări de vedere, demență, afecțiuni ale oaselor, greață, tulburări hepatice, creșterea mortalității cauzată de leucemie. (Sursa: Infoaer.pmb.ro)