Energia pentru încălzire și răcire reprezintă aproximativ jumătate din consumul final brut total de energie al UE. Potrivit Eurostat, în 2022, ponderea energiei din surse regenerabile în încălzire și răcire a continuat să crească, media UE situându-se la 24,8%, în creștere cu 1,8 puncte procentuale (pp) față de 2021 (23 %).
Suedia a înregistrat cea mai mare pondere, cu 69,3%, urmată de Estonia (65,4%). Ambele țări utilizează în principal biomasa și pompele de căldură. Acestea sunt urmate de Letonia (61%), care se bazează în principal pe biomasă.
La polul opus, cele mai scăzute ponderi ale surselor regenerabile pentru încălzire și răcire au fost înregistrate în Irlanda (6,3%), Țările de Jos (8,6%) și Belgia (10,4%).
Comparativ cu 2021, cele mai mari creșteri au fost înregistrate de Malta (+5,2 pp), Luxemburg (+2,5 pp) și Irlanda (+1,4 pp). La celălalt capăt al scalei, scăderile au fost înregistrate în Austria (-2,4 puncte procentuale), Slovenia (-1,2 puncte procentuale) și Cipru (-1,0 puncte procentuale).
În termeni absoluți, consumul final brut de energie din surse regenerabile pentru încălzire și răcire în UE a crescut treptat în timp, în principal datorită contribuției biomasei și a pompelor de căldură. Pe parcursul a 10 ani, ponderea medie a energiei din surse regenerabile a crescut de la 18,6% la 24,8% (+ 6,2pp).
Cu toate acestea, este necesar un impuls major pentru îndeplinirea noilor obiective introduse prin Directiva UE 2023/2413 din 18 octombrie 2023 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile (RED III). Prezenta directivă impune țărilor UE să își majoreze ponderea medie anuală a energiei din surse regenerabile în domeniul încălzirii și răcirii cu cel puțin 0,8 puncte procentuale din 2021 până în 2025 și cu cel puțin 1,1 puncte procentuale din 2026 până în 2030.
Sursele regenerabile de energie utilizate pentru încălzire și răcire includ energia termică solară, energia geotermală, căldura ambiantă captată de pompele de căldură pentru încălzire (și, începând cu 2021, răcirea din surse regenerabile, conform RED II), biocombustibilii solizi, lichizi și gazoși, precum și partea din surse regenerabile a deșeurilor. Pentru a evita dubla contabilizare, energia electrică din surse regenerabile utilizată pentru a acționa pompele de căldură nu este contabilizată în ponderea pentru încălzire și răcire, ci numai în ponderea energiei din surse regenerabile în energie electrică. Numai căldura produsă din biocombustibili lichizi conformi poate fi contabilizată. Începând cu 2021 (conform RED II), biocombustibilii solizi și gazoși arși în instalații care depășesc un anumit prag trebuie să respecte criteriile de durabilitate și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.