În 2022, în UE au fost crescute aproximativ 1,08 milioane de tone de organisme acvatice, evaluate la 4,9 miliarde de euro, potrivit celor mai recente statistici Eurostat.
Acvacultura implică cultivarea controlată a peștilor, moluștelor, algelor și crustaceelor.
4 țări ale UE au reprezentat împreună aproximativ două treimi (67 %) din producția totală de organisme acvatice de crescătorie: Spania (25 %), Franța (17 %), Grecia (13 %) și Italia (12 %).
Ca și în anii precedenți, producția Norvegiei a depășit-o pe cea a întregii UE, cu 1,66 milioane de tone produse, majoritatea de somon.
Producția în UE se concentrează în principal pe specii de pești cu înotătoare (cum ar fi păstrăvul, pagelul mării, bibanul-de-mare, crapul, tonul și somonul) și moluștele (inclusiv midiile, stridiile și scoicile).
Creșterea prețurilor la energie (din cauza pandemiei de COVID-19 și a războiului din Ucraina) a determinat creșterea prețurilor de producție, reflectate și în prețurile de vânzare. În timp ce producția în tone a rămas aceeași (sau chiar a scăzut în unele țări), valoarea totală a producției în euro a crescut, unele întreprinderi întâmpinând dificultăți în a-și continua producția din cauza creșterii costurilor.
Sursa foto: Pixabay