- „UE se află acum în mijlocul unei schimbări istorice, permanente, de renunțare la dependența de combustibilii fosili pentru energie.”
Producția de energie eoliană și solară în Uniunea Europeană a crescut cu 46% din 2019 până în 2023, înlocuind o cincime din producția de combustibili fosili a blocului, se arată într-un raport al grupului de analiză Ember, citat de Reuters.
În timp ce multe dintre politicile UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră sunt deja în vigoare, unele legi urmează să fie revizuite în următorii cinci ani, iar adoptarea unei legislații mai ambițioase ar putea fi mai dificilă. Sondajele de opinie pentru imediat următoarele alegeri pentru Parlamentul European sugerează că principalele grupuri pro-UE din zona centrului politic – centru-dreapta, centru-stânga, Verzii și liberalii – vor avea o majoritate mai mică decât în prezent, în timp ce extrema dreaptă va înregistra creșteri.
Capacitatea eoliană și solară a UE a crescut cu 65% din 2019. Capacitatea eoliană a crescut cu 31%, ajungând la 219 gigawați (GW) în 2023, în timp ce capacitatea solară a crescut de peste două ori, ajungând la 257 GW, ceea ce echivalează cu instalarea a peste 230.000 de panouri solare în fiecare zi pe parcursul celor patru ani, se arată în raport.
Fără această expansiune, producția de energie fosilă ar fi scăzut cu doar 1,9% (21 TWh), în loc de 22%, deoarece cererea mai mică de electricitate a fost compensată de o scădere a producției din alte surse de energie curată.
„UE are acum mai mult decât oricând energie eoliană și solară produsă acasă, împingând atât producția de electricitate pe bază de cărbune, cât și cea pe bază de gaze naturale la minime istorice”, a declarat Sarah Brown, director de program pentru Europa la Ember. „UE se află acum în mijlocul unei schimbări istorice, permanente, de renunțare la dependența de combustibilii fosili pentru energie.”
Capacitatea suplimentară de energie solară și eoliană a contribuit la creșterea ponderii energiei regenerabile totale la 44% din mixul de energie electrică al UE în 2023, de la 34% în 2019.
Între timp, o scădere a producției de cărbune și de gaze a dus la reducerea ponderii producției de combustibili fosili la 32,5%, de la 39%.