Companii responsabile față de mediu și oameni

Planurile naționale de acțiune privind clima au obiective insuficiente în domeniul forestier, iar defrișările continuă să crească

În pofida angajamentelor globale de a stopa defrișările până în 2030, doar 8 dintre primele 20 de țări cu cea mai mare rată de defrișare tropicală au obiective cuantificate privind pădurile în planurile lor naționale de acțiune privind clima, cunoscute și sub numele de contribuții determinate la nivel național (NDC).

Aceasta este una dintre principalele constatări ale raportului UN-REDD “Raising ambition, accelerating action: Towards enhanced Nationally Determined Contributions for forests” în contextul reuniunii țărilor în cadrul Conferinței de la Bonn privind schimbările climatice.

Programul UN-REDD este un parteneriat emblematic al ONU în domeniul cunoașterii și consultanței privind pădurile și clima, care are ca scop reducerea emisiilor forestiere și creșterea stocurilor de carbon din păduri. Este cel mai mare furnizor internațional de asistență REDD+, sprijinind cele 65 de țări partenere să își protejeze pădurile și să își atingă obiectivele climatice și de dezvoltare durabilă. 

Raportul relevă un decalaj major în ceea ce privește protecția, gestionarea și restaurarea pădurilor în cadrul actualelor NDC, care prezintă planurile de adaptare la schimbările climatice și de atenuare a acestora.

Analizat de experții în domeniul climei din cadrul UNEP (Programul Națiunilor pentru Mediu), raportul arată că angajamentele actuale ale NDC prezentate în perioada 2017-2023 nu îndeplinesc ambiția globală de a opri și inversa defrișările până în 2030.

Pădurile joacă un rol esențial în realizarea Acordului de la Paris privind schimbările climatice, întrucât au potențialul de a contribui la o treime din reducerile de emisii necesare pentru a reduce decalajul de atenuare pentru 2030.

În timp ce 11 dintre NDC-uri conțin obiective cuantificate privind împădurirea și reîmpădurirea, atenuarea schimbărilor climatice necesită mai întâi reducerea despăduririlor, deoarece este nevoie de mulți ani pentru a capta carbonul pierdut prin despădurire pe o suprafață echivalentă prin împădurire și refacere.

Pentru a armoniza și mai mult eforturile naționale, este, de asemenea, esențial ca NDC-urile să integreze strategiile naționale existente de reducere a emisiilor cauzate de defrișări și de degradarea pădurilor, pe care 15 dintre cele 20 de țări le-au adoptat. 

Share this article
Prev Post

Resursele de energie electrică s-au redus cu 1,2% în primele 4 luni ale anului. Producţia în centralele fotovoltaice a urcat cu 50% (INS)

Next Post

Auchan organizează Climate Supplier Event dedicat acțiunilor comune cu furnizorii, pentru atingerea obiectivelor climatice

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next