Japonia, un mare cumpărător de cărbune și de gaz natural lichefiat (GNL), ar putea fi independentă energetic până în 2060 datorită extinderii surselor de energie solară și eolienă și a bateriile de stocare, a declarat Jarand Rystad, directorul executiv al companiei de consultanță Rystad Energy, citat de Reuters.
Japonia importă cea mai mare parte a resurselor sale energetice, Orientul Mijlociu, Australia și Statele Unite fiind principalii săi furnizori. Strategia guvernului prevede o reducere a GNL și a cărbunelui la sub 40% din mixul de generare a energiei electrice până în 2030, de la peste 60% în prezent. Dar analiștii spun că Japonia se mișcă mai încet decât ar trebui.
Potrivit lui Rystad, Japonia ar putea fi independentă din punct de vedere energetic dacă ar ajunge până în 2060 la un mix format din 45% energie solară, 30% producție de energie eoliană, condusă de fermele offshore, 5% energie hidroelectrică, alte 5% din biomasă și e-combustibil și 15% energie nucleară.
„Tot ceea ce are nevoie Japonia este să continue să instaleze la fel de multă energie solară ca în anii de dinainte de 2020 (…)”, a spus Rystad.
Japonia a instalat anul trecut aproximativ 4 GW de noi capacități solare, capacitatea sa totală de energie solară în curs de dezvoltare ajungând la 87 GW, fiind a treia cea mai mare din lume, după China și Statele Unite.
Rystad a declarat că împletirea sectorului agricol cu instalarea de panouri solare – care oferă și umbra preferată de unele tipuri de culturi – precum și instalarea de panouri solare deasupra drumurilor, printre alte soluții, ar putea contribui la extinderea utilizării acestei energii.