Companii responsabile față de mediu și oameni

Greenpeace solicită respingerea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep

„11.000 de români solicită respingerea acordului de mediu pentru proiectul Neptun Deep, Ministrul Fechet și APM Constanța ignoră mesajele”, titrează Greenpeace România într-un comunicat publicat astăzi.

Prin emiterea acestui acord, autoritățile române validează proiectul toxic care pune în pericol Marea Neagră, astfel că acest acord trebuie respins, cere Greeanpeace.

Argumentele aduse de Greenpeace în favoarea acestei respingeri:

  1. Nu au existat consultări publice reale pentru proiectul Neptun Deep. S-a organizat o singură consultare la Tuzla, sub „patronajul” OMV Petrom, iar consultările transfrontaliere au fost ținute într-o mică localitate din Bulgaria. Nu s-a considerat necesară o discuție cu cetățenii din comunitățile de pe litoral și cu părțile interesate, chiar dacă dimensiunile proiectului o impun.
  2. OMV Petrom susține eronat că amprenta de carbon a proiectului Neptun Deep este „negativă”, deși va fi exploatat un zăcământ de 100 mld. mc de gaze, care va genera ~207 mil. tone CO2e. E un nonsens uriaș, fiind vorba de cel mai mare proiect de exploatare a gazelor din întreaga Uniune Europeană.
  3. 5 milioane de m3 de apă uzată, a căror compoziție chimică nu este dezvăluită publicului, vor fi deversate în Marea Neagră în timpul exploatării de gaze. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABA D-L) și Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Marină “Grigore Antipa” au refuzat să pună la dispoziția celor interesați documentele care arată gradul de toxicitate al apelor deversate în mediul marin de către OMV Petrom.
  4. Impactul proiectul Neptun Deep asupra biodiversității din Marea Neagră este minimizat, pe baza unor evaluări eronate ce ignoră principii esențiale precum precauția și impactul cumulativ. În fapt, viața din mare e în real pericol, fiind deja afectată, iar cele mai vulnerabile specii sunt mamiferele marine, precum delfinii.
  5. Minele marine plutitoare au provocat deja numeroase accidente în Marea Neagră și pot lovi și infrastructura fosilă a OMV Petrom. Documentele proiectului Neptun Deep nici nu iau în calcul acest risc major, deși consecințele pot fi catastrofale pentru oameni și mediu.

Într-un interviu acordat recent Agerpres, CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere, spune că Neptun Deep „nu induce un impact semnificativ asupra factorilor de mediu şi mediului socio-economic”.

„În primul rând, aş dori să subliniez că Neptun Deep este un proiect strategic pentru România şi UE. Acesta va contribui la independenţa energetică a ţării şi la creşterea economică a acesteia, precum şi la securitatea aprovizionării regiunii. Impactul asupra mediului, aşa cum este indicat de concluziile Evaluării impactului asupra mediului şi rapoartelor de evaluare corespunzătoare, arată că proiectul Neptun Deep nu induce un impact semnificativ asupra factorilor de mediu şi asupra mediului socio-economic.

Proiectul se bazează pe practici şi tehnologii internaţionale utilizate în exploatarea în ape adânci în întreaga lume. Intensitatea directă a emisiilor carbon estimată a proiectului este semnificativ sub media industriei. Respectăm toţi paşii procedurali, pentru a ne asigura că proiectul Neptun Deep este implementat în siguranţă şi în deplină conformitate cu autorizaţiile şi legislaţia specifice.”

Share this article
Prev Post

85% dintre întreprinderi nu s-au angajat să reducă emisiile din lanțul de aprovizionare (raport CDP)

Next Post

UE sprijină un plan de 650 mld. euro pentru a ajuta orașele să ajungă la 0 net până în 2030. București, Cluj-Napoca și Suceava sunt pe listă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next