Luna trecută a fost cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată, a declarat luni serviciul UE de monitorizare a schimbărilor climatice, continuând o serie de temperaturi ridicate care, potrivit unor oameni de știință, ar putea face ca anul 2024 să devină cel mai fierbinte an înregistrat la nivel mondial.
Fiecare lună începând din iunie 2023 – 13 luni la rând – a fost cea mai caldă de la începutul înregistrărilor, în comparație cu luna corespunzătoare din anii precedenți, a declarat Serviciul Copernicus al Uniunii Europene privind schimbările climatice (C3S) într-un buletin lunar, citat de Reuters.
Cele mai recente date sugerează că 2024 ar putea depăși 2023 ca cel mai cald an de la începutul înregistrărilor, după ce schimbările climatice provocate de om și fenomenul meteorologic natural El Nino, care încălzește apele de suprafață din estul Oceanului Pacific, au dus temperaturile la maxime record.
„Acum estimez că există aproximativ 95% șanse ca 2024 să devanseze 2023 și să fie cel mai cald an de când au început înregistrările temperaturilor globale de suprafață, la mijlocul anilor 1800″, a declarat Zeke Hausfather, cercetător științific la Berkeley Earth.
La rândul său, Friederike Otto, climatolog la Institutul Grantham al Imperial College din Londra, a declarat că există „șanse mari” ca 2024 să fie cel mai cald an înregistrat vreodată.
„El Nino este un fenomen natural care va apărea și dispărea mereu. Nu putem opri El Nino, dar putem opri arderea petrolului, gazului și cărbunelui”, a spus ea.
Sursa: Freepik