Un nou Regulament UE este în curs de elaborare pentru a interzice distrugerea textilelor și încălțămintei nevândute, ca parte a unor planuri mai ample de a face produsele vândute pe piața UE mai durabile.
Noul Regulament privind proiectarea ecologică a produselor sustenabile se bazează pe actuala Directivă privind proiectarea ecologică, care acoperă în prezent numai produsele cu impact energetic.
Scopul său este de a îmbunătăți în mod semnificativ circularitatea, eficiența energetică și alte aspecte legate de durabilitatea mediului privind produsele, inclusiv textilele și încălțămintea, introduse pe piața UE.
Proiectarea ecologică se referă la integrarea considerentelor de mediu în toate etapele de dezvoltare a produsului. Într-o lume în care există o cerere atât de mare de produse eficiente și sustenabile, acest lucru este esențial, fiind o modalitate de reducere a consumului de energie și de resurse.
Odată cu adoptarea regulamentului, un produs durabil va trebui să prezinte una sau mai multe dintre următoarele caracteristici:
- utilizează mai puțină energie
- durează mai mult
- poate fi reparat cu ușurință
- părțile pot fi ușor dezasamblate și reutilizate
- conține mai puține substanțe problematice
- poate fi reciclat cu ușurință
- conține mai mult conținut reciclat
- are o amprentă de carbon și de mediu mai redusă pe durata ciclului său de viață.
Regulamentul UE introduce, de asemenea, măsuri de interzicere a distrugerii textilelor și încălțămintei nevândute și deschide calea extinderii unor interdicții similare și în alte sectoare, în cazul în care acestea sunt necesare.
De asemenea, companiile vor fi obligate să facă publice pe site-urile lor informații anuale, cum ar fi numărul și greutatea produselor pe care le-au eliminat, precum și motivele pentru care au făcut acest lucru.
Parlamentul European a adoptat în această primăvară directiva privind așa-numitul „drept la reparare” pentru consumatori. Noile norme prevăd că producătorii au obligația să furnizeze servicii de reparații în timp util și la costuri accesibile și să informeze consumatorii în legătură cu dreptul lor la reparare. Bunurile reparate în perioada de garanție vor beneficia de o prelungire de un an a garanției legale. Astfel, consumatorii vor fi încurajați și mai mult să aleagă să repare produsul în loc să îl înlocuiască.
Sursa foto: Comisia Europeană