Companii responsabile față de mediu și oameni

Consumul de energie electrică al Microsoft s-a dublat între 2020 – 2023

Cursa „înarmării” în domeniul AI a Big Tech are un cost energetic semnificativ. Astfel, un studiu publicat în Towards Data Science a constatat că antrenarea GPT-4 de la OpenAI a folosit până la 62.000 de megawatt-ore, echivalentul necesarului de energie pentru 1.000 de gospodării din SUA timp de 5-6 ani.

Iar acest lucru poate fi observat atunci când se urmărește consumul de energie electrică al Microsoft (în TWh) și emisiile de carbon aferente (în milioane de tone de CO₂e) în ultimii patru ani.

Datele, compilate de publicația Visual Capitalist, provin din Raportul de sustenabilitate 2024 al companiei și acoperă anul fiscal 2020-23.

Dezvoltarea AI pune presiune pe obiectivele Microsoft privind emisiile

În doar patru ani, consumul de energie electrică al Microsoft a crescut de peste două ori, de la 11 TWh la 24 TWh. Iordania, de pildă, cu o populație de 11 milioane locuitori, utilizează 20 TWh de energie electrică într-un an.

Această creștere a consumului de energie electrică este însoțită de o creștere cu 42% a emisiilor totale de carbon – ceea ce indică o creștere relativă a ponderii surselor de energie regenerabilă.

Ambele tendințe coincid cu utilizarea Microsoft Azure pentru formarea și rularea modelelor AI, dintre care ChatGPT al OpenAI este cel mai proeminent.

De fapt, Microsoft a cheltuit „sute de milioane de dolari” pentru a dezvolta un supercomputer doar pentru ChatGPT, care a implicat conectarea a mii de GPU Nvidia.

Formarea modelelor AI necesită multe calcule. Centrele de date construite pentru a furniza aceste calcule sunt mai consumatoare de energie decât cele care furnizează servicii tradiționale de e-mail sau site-uri web.

De fapt, doar construcția centrelor de date Microsoft a reprezentat 30% din creșterea emisiilor între 2020-23. Această creștere a emisiilor vine după ce Microsoft și-a declarat ambiția de a atinge neutralitatea emisiilor de carbon negativ până în 2030.

Share this article
Prev Post

Capacul prins de sticlă conceput inteligent și ușor de utilizat

Next Post

Obiectivele de reducere a amprentei de carbon riscă să fie abandonate de către companii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next