Companii responsabile față de mediu și oameni

AEM: Uppsala, orașul cu cel mai curat aer din Europa. București, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Ploiești, la coada clasamentului

Agenția Europeană de Mediu (AEM) a publicat recent clasamentul actuzalizat privind calitatea aerului din orașele europene, potrivit căruia Uppsala și Umeå, Suedia, și Faro, Portugalia, au cel mai curat aer de oraș din Europa.

3 din 4 europeni trăiesc în zone urbane și cei mai mulți dintre ei sunt expuși la niveluri nesigure de poluare a aerului. Îmbunătățirea calității aerului la nivelurile recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ar putea reduce semnificativ decesele premature cauzate de poluarea aerului.

Vizualizatorul de calitate a aerului din orașele europene al AEE clasifică 375 de orașe, de la cel mai curat la cel mai poluat, pe baza nivelurilor medii de particule fine (PM2,5). Datele au fost colectate de la peste 500 de stații de monitorizare din locații urbane din țările membre ale SEE în ultimii doi ani calendaristici, 2022 și 2023.

Clasamentul arată că doar 13 orașe europene aveau concentrații medii de particule fine sub nivelul ghid de sănătate al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), de 5 micrograme pe metru cub de aer (5 μg/m3). Aceste orașe includ 4 capitale nordice: Reykjavik, Tallinn, Stockholm și Helsinki.

La coada acestui clasament sunt și orașe din România, cu o calitate a aerului proastă, printre acestea numărându-se București, Iași, Cluj-Napoca Craiova și Ploiești.

Planul de acțiune privind poluarea zero al Acordului ecologic european stabilește un obiectiv pentru 2030 de reducere a deceselor premature cauzate de particulele fine cu cel puțin 55%, comparativ cu nivelurile din 2005, și un obiectiv pe termen lung de a nu avea un impact semnificativ asupra sănătății până în 2050.

La începutul acestui an, instituțiile UE au ajuns la un acord asupra unei propuneri de actualizare a directivelor privind calitatea aerului înconjurător, cu scopul de a alinia standardele UE de calitate a aerului mai aproape de nivelurile ghid ale OMS și de a contribui la îndeplinirea obiectivelor planului de acțiune privind zero poluare.

Sursa foto: Pixabay

Share this article
Prev Post

Columbia, cea mai periculoasă țară pentru ecologiști în 2023, potrivit unui grup pentru drepturile omului

Next Post

Volvo Trucks intensifică utilizarea oțelului cu emisii reduse de CO2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next