Companii responsabile față de mediu și oameni

Schimbări climatice. Creştere tot mai mare a numărului de decese legate de poluarea provocată de incendiile de pădure

Schimbările climatice, un fenomen care sporeşte frecvenţa incendiilor de pădure, sunt direct responsabile de creşterea tot mai accentuată a numărului de decese legate de poluarea provocată de aceste incendii, conform unui studiu publicat luni pe baza mai multor modele computerizate, informează Agerpres, care citează un studiu apărut în revistat Nature Climate Change semnalat de AFP.

Schimbările climatice tind să sporească frecvenţa incendiilor de pădure în întreaga lume, chiar dacă această tendinţă nu este omogenă din cauza consecinţelor variabile ale creşterii temperaturilor.

Incendiile accentuează poluarea cu particule fine care, la rândul lor, dăunează sănătăţii şi contribuie la numeroase decese.

Autorii studiului au încercat, aşadar, să determine gradul în care schimbările climatice, ca atare, pot fi asociate cu acele decese într-o perioadă cuprinsă din anii 1960 şi până în zilele noastre.

Pentru a face acest lucru, ei au activat mai multe modele informatice care compară realitatea istorică cu o situaţie ipotetică în care schimbările climatice nu ar fi existat.

Modelările sugerează că peste 10.000 de decese au fost asociate în anii 2010 cu efectele schimbărilor climatice asupra incendiilor de pădure, comparativ cu mai puţin de 1.000 în anii 1960.

Aceste cifre trebuie interpretate cu precauţie pentru că modelele utilizate au furnizat estimări extrem de variabile. Potrivit unora dintre ele, mai mult de un sfert dintre decesele asociate în ultimii ani cu incendiile pot fi atribuite schimbărilor climatice, în timp ce altele au făcut să scadă acest procent la doar 5%.

Însă toate modelele arată totodată o tendinţă de creştere. Ele arată aceeaşi coerenţă şi atunci când marile regiuni ale lumii sunt analizate separat.

“Influenţa schimbărilor climatice asupra mortalităţii asociate cu incendiile este cea mai pronunţată în America de Sud, în sudul Australiei şi în Europa”, notează autorii studiului, explicând tendinţa printr-o scădere generală a umidităţii în aceste regiuni.

În schimb, “în alte regiuni, cum ar fi Asia de Sud, mortalitatea asociată cu incendiile de vegetaţie a scăzut pe fundalul creşterii umidităţii”, au constatat ei.

Share this article
Prev Post

Wizz Air și Airbus lansează un test operațional privind combustibilul sustenabil pentru aviație

Next Post

Orange România și Platforma de mediu pentru București: 500.000 de lei pentru proiecte de reziliență climatică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next