În 2022, fiecare persoană care locuiește în UE a consumat în medie 66,6 pungi ușoare de plastic (LPCB). Aceasta a marcat o scădere de 10,8 pungi (-14%) pe persoană în comparație cu 2021.
În total, 29,8 miliarde de pungi de transport ușoare din plastic au fost consumate în UE în 2022, marcând o scădere de 4,7 miliarde de pungi față de 2021.
Pungile de transport ușoare din plastic (LPCB) sunt pungi cu o grosime a peretelui mai mică de 50 microni, cu sau fără mâner, fabricate din plastic, care sunt oferite clienților la punctele de vânzare a mărfurilor sau produselor.
Directiva privind pungile de plastic vizează reducerea consumului de pungi ușoare cu scopul combaterii producerii de deșeuri și schimbării comportamentului consumatorilor.
Doar 4 pungi ușoare de plastic pe persoană în Belgia
Dintre țările UE cu date disponibile, țările care au raportat cel mai mare consum de pungi de plastic ușoare pe persoană în 2022 au fost Lituania (249 de pungi pe persoană), Letonia (193) și Cehia (185), majoritatea consumului vizând pungi de plastic foarte ușoare (VLPCB), adică pungi cu o grosime a peretelui mai mică de 15 microni.
În schimb, țările care au raportat cel mai scăzut consum au fost Belgia (4 pungi pe persoană), Polonia (7) și Portugalia (13).
România nu este prezentă în acest clasament.
Toate țările UE dispun în prezent de măsuri de reducere a consumului, în conformitate cu Directiva privind pungile din plastic, care vizează reducerea consumului de LPCB la cel mult 40 de pungi pe persoană până la 31 decembrie 2025 (acest obiectiv nu include VLPCB).
Sursa foto: freepik