Companii responsabile față de mediu și oameni

Creşterea capacităţii de energie solară în Europa încetineşte

Dezvoltarea instalaţiilor pe bază de energie solară în Europa a înregistrat doar o creştere de 4% în 2024, după ani de expansiuni de peste 10%, potrivit datelor industriei publicate marţi, care alimentează îngrijorările privind tranziţia continentului către energia verde, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Conform datelor organizaţiei SolarPower Europe, capacitatea de energie solară din Uniunea Europeană a crescut cu peste 40% atât în 2021, cât şi în 2022, şi cu peste 50% în 2023. În anul curent, a fost instalată o capacitate solară de 65,5 gigawaţi (GW), un nivel record, dar care reprezintă doar o creştere de 4% faţă de 2023.

„Creşterea încetineşte semnificativ”, a explicat directorul general al SolarPower Europe, Walburga Hemetsberger, pentru Reuters. UE trebuie să instaleze anual noi capacităţi de 70 GW pentru a-şi atinge obiectivele climatice stabilite pentru 2030.

SolarPower Europe şi-a revizuit în scădere estimările privind dezvoltarea instalaţiilor de energie solară în Europa, având în vedere încetinirea din acest an. Scenariul lor de bază continuă să prevadă o capacitate solară instalată de 816 GW până în 2030 – suficientă pentru îndeplinirea obiectivelor climatice – ceea ce reprezintă o creştere faţă de cele 338 GW actuale.

Cu toate acestea, pentru prima dată, scenariul „pesimist” sugerează că Europa ar putea eşua în atingerea obiectivelor de extindere a energiei regenerabile. Încetinirea survine pe fondul lipsei de modernizare a reţelelor europene de electricitate pentru a gestiona o proporţie mai mare de energie regenerabilă. Proiectele de energie solară necesită frecvent ani pentru a fi conectate la reţea.

„Observăm din ce în ce mai multe blocaje ale reţelelor de electricitate în ţările europene”, a declarat Hemetsberger. Potrivit datelor SolarPower Europe, instalaţiile solare de pe acoperişurile caselor au înregistrat un declin anual de aproximativ 5 GW, ajungând la 12,8 GW în 2024, din cauza reducerii subvenţiilor pentru consumatorii care achiziţionează panouri solare.

În premieră în acest deceniu, investiţiile în proiectele europene de energie solară au scăzut.

Share this article
Prev Post

Povara mortală a poluării aerului în Europa (raport AEM)

Next Post

A fost adoptat noul Cod Silvic, pentru o mai bună protecție a pădurilor României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next