Companii responsabile față de mediu și oameni

„Putem să curățăm mizeria pe care am făcut-o și să oferim lumii șansa să se vindece”. Prelegeri TED inspiraționale susținute pe tema schimbărilor climatice

Greenbiz.com a făcut o selecție a celor mai provocatoare și inspiraționale prelegeri TED (TED Talks), susținute în 2021 și 2022 de specialiști și activiști de mediu pe tema schimbărilor și soluțiilor climatice. Prezentăm mai jos 8 dintre aceste discursuri:

Al Gore: This is the moment to take on the climate crisis

Fostul vice-preşedinte american Al Gore şi laureat al Premiului Nobel pentru pace este un avertizor înverșunat și tranșant asupra fenomenului încălzirii globale. În prezentarea sa Ted Talks, „Este momentul să abordăm criza climatică”, Al Gore discută despre numeroasele instituții de conducere care continuă să investească bani în sectoarele poluante și analizează modul în care interesele financiare ale companiilor de combustibili fosili au blocat acțiunile naționale privind schimbările climatice. Totuși, el își încheie prelegerea într-o notă optimistă:

„Amintiți-vă întotdeauna că voința politică este ea însăși o resursă regenerabilă”, spune Gore.

The eco-creators helping the climate through social media

În acest TED Talk, tânăra activistă de mediu și eco-creatoarea de conținut, Zahra Biabani, discută despre modul în care ea și alți content creators folosesc rețelele sociale pentru a promova mesaje pozitive asupra viitorului planetei și de combatere a pesimismului și „doom-ismului climatic”.

The future of the food ecosystem – and the power of your plate

Mulți oameni de pe planetă nu au acces la o alimentație de bază și sănătoasă, și asta în timp ce tone de alimente sunt risipite, contribuind în final la schimbările climatice. Antreprenorul social Ndidi Okonkwo Nwuneli crede că putem lua măsuri îndrăznețe pentru a remedia această problemă. Ea explică de ce ar fi nevoie pentru a construi un sistem alimentar mai echitabil și durabil, care să hrănească toți oamenii și ne cere să ne lărgim perspectivele înainte de a mânca următoarea noastră masă.

What you need to know about carbon removal

Este limpede că trebuie să protejăm atmosfera de noi surse de carbon. Cu toate acestea, avem nevoie și de o strategie pentru a face față excesului de carbon care există deja și încălzește planeta. Renumita autoare Gabrielle Walker abordează necesitatea eliminării carbonului și oferă o privire de ansamblu asupra numeroaselor modalități de a face acest lucru.  Walker discută despre cum putem stoca acest carbon în orice: copaci, sol, ocean, clădiri, roci vulcanice și subteran. „Putem să curățăm mizeria pe care am făcut-o și să oferim lumii șansa să se vindece”, spune Walker.

Tracking the whole world’s carbon emissions – with satellites and AI

Când vine vorba de emisiile de gaze cu efect de seră, întrebările cheie care se pun sunt: ​​cine emite, cât și unde? De prea multe ori, răspunsurile vin de la actori globali, precum țări și companii multinaționale, cu indicatori de autoraportare, ceea ce poate duce la inexactități. În acest videoclip, expertul în tehnologie climatică Gavin McCormick prezintă soluția la această problemă: un sistem global de urmărire a carbonului în timp real, care poate identifica cei mai mari poluatori prin imagini prin satelit, big data și AI. În prezent, o coaliție de oameni de știință, activiști și companii de tehnologie lucrează împreună la acest instrument gratuit și puternic, Climate TRACE. Această bază de date uriașă open source conține informații despre emisii pentru fiecare țară, fiecare sector și din orice perioadă. Scopul este de a monitoriza emisiile globale și de a genera rapoarte publice cu privire la acestea, pentru a crește transparența și a stimula acțiuni semnificative în domeniul climei.

Why Indigenous forest guardianship is crucial to climate action

În acest videoclip, avocata pentru drepturile omului Nonette Royo povestește cum a crescut pe o mică insulă din Filipine și a învățat de la familia ei despre importanța protejării pădurii. Astăzi, ea oferă asistență juridică comunităților indigene din întreaga lume în apărarea drepturilor lor. Statisticile prezentate de Royo sunt răscolitoare: 470 de milioane de indigeni trăiesc și administrează terenuri care găzduiesc 80% din biodiversitatea lumii, dar drepturile lor legale sunt amenințate și exploatate în mod constant de tăietorii de lemn, mineri și corporații.

Why healthy soil matters now more than ever

Jane Zelikova, cercetător în domeniul climei și co-fondatoare a organizației de egalitate de gen 500 Women Scientists, pledează pentru practicile agricole care protejează solul și încetinesc încălzirea globală. „Solul este considerat pielea Pământului”, spune Zelikova. Ele joacă un rol semnificativ în viața noastră: ne oferă hrană, stochează cantități masive de carbon și găzduiește o diversă viață microbiană. Dar atunci când solul este deranjat – de la transformarea pășunilor în terenuri agricole sau orașe – acest carbon este eliberat. Această practică are loc într-un ritm alarmant. „Smecheria este să regândim modul în care facem agricultură”, spune ea, subliniind că creșterea diversității microbiene din sol permite carbonului să rămână în pământ, să dezvolte mai multe plante bogate în nutrienți și să mențină reziliența comunităților.

How is your city tackling the climate crisis?

„Dacă putem debloca întregul potențial al orașelor noastre, putem minimiza prețul pe care îl plătește planeta pentru că ne găzduiește în număr tot mai mare”, spune Marvin Rees, primarul orașului Bristol, din Marea Britanie, care înțelege profund modul în care orașele pot ajuta (sau răni) ) mediul. Rees subliniază rolul esențial al primarilor orașelor lumii în susținerea unei „rețele mondiale de orașe eficient decarbonizate” care să aducă lumea mai aproape de obiectivele sale climatice.

Share this article
Prev Post

Toyota are în plan o investiție de 1,8 miliarde de dolari în următorii 5 ani pentru producția de vehicule electrice în Indonezia. Și Mitsubishi are intenții similare în zonă

Next Post

Coca-Cola renunță la sticlele Sprite din plastic verde după mai bine de 60 de ani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next