Companii responsabile față de mediu și oameni

Studiu alarmant: Pliculețele de ceai eliberează infinite particule de plastic care ajung în celulele umane

Un nou studiu științific realizat de cercetători din Spania aduce în prim plan un risc neașteptat pentru consumatorii de ceai la plic.

Echipa de la Universitatea Autonomă din Barcelona (UAB), în colaborare cu Universitatea Sohag din Egipt și Centrul Helmholtz pentru Cercetări de Mediu, a descoperit că pliculețele de ceai din polimeri eliberează cantități masive de micro și nanoplastice în timpul infuzării.

Cercetarea, publicată recent în revista științifică Chemosphere și citată de dpa, demonstrează că aceste particule microscopice nu doar că se eliberează în ceaiul nostru, dar sunt și absorbite de celulele intestinale, de unde pătrund în circuitul sanguin și se răspândesc în întregul organism.

„Experimentele privind interacțiunea biologică au arătat că celulele intestinale producătoare de mucus au cea mai mare capacitate de absorbție a micro și nanoplasticelor, particulele reușind să pătrundă chiar și în nucleul celular, unde se află materialul genetic”, explică cercetătorii. Studiul evidențiază rolul crucial pe care îl joacă mucusul intestinal în transportul particulelor de plastic mai adânc în organismul uman.

Îngrijorător este faptul că această descoperire vine la scurt timp după ce cercetări anterioare au demonstrat că particulele de plastic pot pătrunde în creier și testicule, pot fi transmise de la mama însărcinată la făt și pot reduce eficacitatea antibioticelor.

În fața acestor descoperiri alarmante, echipa de cercetători subliniază necesitatea unor studii suplimentare pentru a înțelege efectele expunerii cronice asupra sănătății umane. „Implicațiile potențiale asupra sănătății ale micro și nanoplasticelor din mediu sunt din ce în ce mai îngrijorătoare”, au precizat aceștia în lucrarea lor.

Pentru consumatorii îngrijorați, alternativa ceaiului în vrac ar putea fi o opțiune mai sigură pentru sănătate, evitând astfel expunerea la particulele de plastic eliberate de pliculețele convenționale.

Share this article
Prev Post

Anul care a depășit pragul critic în schimbările climatice

Next Post

Europa, lovită de trei dintre cele mai costisitoare dezastre climatice din 2024

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next