Companii responsabile față de mediu și oameni

Franța cere suspendarea noilor reguli UE privind sustenabilitatea companiilor

Franța a solicitat vineri Uniunii Europene să suspende pe termen nedefinit noile reglementări care impun marilor corporații să identifice și să gestioneze impactul activităților lor asupra mediului și drepturilor omului în lanțurile de aprovizionare.

„Companiile noastre au nevoie de simplificare, nu de poveri administrative suplimentare”, a declarat ministrul francez pentru Afaceri Europene, Benjamin Haddad, într-o postare pe platforma X.

Solicitarea, relatează AFP, vine într-un moment în care Bruxelles-ul încearcă să simplifice viața companiilor care se plâng de reglementări excesive, în contextul în care blocul comunitar își propune să-și revigoreze competitivitatea economică. UE se confruntă cu provocări majore, inclusiv productivitate scăzută, creștere economică lentă, costuri ridicate ale energiei și investiții reduse.

Directiva privind diligența necesară în materie de sustenabilitate corporativă (CSDDD), adoptată în martie anul trecut, obligă companiile mari să identifice și să abordeze impactul negativ al lanțurilor lor de aprovizionare asupra drepturilor omului și mediului la nivel global.

În plus, Franța a cerut și revizuirea Directivei privind raportarea de sustenabilitate corporativă (CSRD), care impune companiilor mari să furnizeze informații despre impactul lor asupra climei și emisiile generate.

Nouă organizații neguvernamentale, printre care Oxfam Franța și Bloom, au criticat dur această solicitare, considerând-o „iresponsabilă” și avertizând că ar putea submina legislația necesară pentru combaterea problemelor climatice și sociale.

Poziția Franței sunt susținute de grupurile de lobby ale mediului de afaceri european, care argumentează că firmele din UE nu ar trebui supuse unor standarde disproporționate în comparație cu concurenții din alte țări.

Sursa foto: Freepik

Share this article
Prev Post

Coca-Cola propune Boardul de Sustenabilitate, o nouă viziune pentru comunități durabile în România

Next Post

Mircea Fechet la Digi24 despre strategia de combatere a poluării în România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next