Companii responsabile față de mediu și oameni

Trump readuce paharele de plastic în prim-plan printr-un ordin executiv. „Nu cred că plasticul va afecta prea mult un rechin, în timp ce acesta își face drum prin ocean”

Președintele american Donald Trump a semnat luni un ordin executiv care încurajează guvernul și consumatorii americani să folosească paie de plastic pentru băut, anulând astfel eforturile predecesorului său de a elimina treptat articolele din plastic de unică folosință și de a combate deșeurile.

„Ne întoarcem la paiele din plastic”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă în timpul semnării ordinului, adăugând că „paiele din hârtie nu funcționează”. Într-o remarcă controversată, citată de Reuters, președintele a afirmat că „nu cred că plasticul va afecta prea mult un rechin, în timp ce acesta își face drum prin ocean”.

Această măsură face parte dintr-o serie mai largă de decizii care slăbesc angajamentele de mediu ale SUA. Într-unul dintre primele acte ale celui de-al doilea mandat, Trump a retras Statele Unite din Acordul de la Paris privind schimbările climatice pentru a doua oară. De asemenea, a anulat politica administrației Biden care prevedea eliminarea tuturor produselor din plastic de unică folosință pe terenurile federale până în 2032.

Predecesorul său democrat, președintele Joe Biden, propusese măsuri de mediu pentru reducerea consumului de plastic de unică folosință nebiodegradabil, care deteriorează ecosistemele și contaminează sursele de hrană. Administrația sa susținuse, de asemenea, un tratat global care viza plafonarea producției de plastic.

Conform cercetărilor OCDE publicate anul trecut, în absența unor noi măsuri de control, cantitatea de deșeuri din plastic aruncate în mediu ar urma să crească de la 81 de milioane de tone metrice în 2020 la 119 milioane de tone în 2040.

Negocierile pentru un tratat global privind controlul poluării cu plastic au eșuat anul trecut, marile națiuni producătoare de plastic fiind reticente în a se angaja la plafonări obligatorii ale producției. Deși negocierile urmează să fie reluate anul acesta, experții sunt sceptici în privința participării SUA.

Aleksandar Rankovic, directorul think tank-ului de mediu Common Initiative, a declarat că nu ar fi surprins dacă Washingtonul s-ar retrage acum din negocieri. „Cu noua poziție pro-petrol și gaze a administrației, ne putem aștepta ca SUA să se alinieze cu țări precum Rusia și Arabia Saudită și să se opună adoptării unor obiective globale de reducere a producției de plastic”, a explicat acesta.

Foto generată AI

Share this article
Prev Post

Munch și Bonapp fuzionează pentru a lupta împotriva risipei alimentare în Europa Centrală și de Est

Next Post

12 organizații internaționale cer statelor membre ONU să păstreze dubla materialitate în standardele ESG

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next