Cele mai curate orașe din Europa în ceea ce privește calitatea aerului în 2020 și 2021 au fost Umeå, din Suedia, și Faro și Funchal, din Portugalia, conform vizualizatorului de date actualizat privind calitatea aerului orașelor europene, publicat recent de Agenția Europeană de Mediu (AEE).
Peste 340 de orașe sunt incluse în vizualizatorul de calitate a aerului. Orașele sunt ierarhizate de la cel mai curat la cel mai poluat pe baza nivelurilor medii de particule în suspensie PM2,5 (un amestec complex de particule foarte mici și picături de lichid), poluantul cu cel mai mare impact asupra sănătății. Datele din spatele clasamentului au fost colectate de la peste 400 de stații de monitorizare a calității aerului din țările membre Spațiului Economic European (SEE) în ultimii doi ani calendaristici.
Din 2020 până în 2021, calitatea aerului a fost bună în doar 11 orașe, nivelurile de PM2,5 fiind sub limita de 5 micrograme pe metru cub de aer (5 μg/m3) recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în cazul expunerii pe termen lung. Conform standardului UE, mult mai permisiv, valoarea maximă de PM2,5 admisă anual este de 25 µg/m3, doar 3 orașe din clasament (Nowy Sacz, Polonia, și Cremona și Padova în Italia) depășind această valoare și fiind considerate din acest punct de vedere cele mai poluate.
Singurele 3 orașe din România prezente în vizualizatorul european sunt Baia Mare (poziția 231), Suceava (poziția 270) și Târgu Mureș (poziția 249), toate 3 având un grad moderat de poluare, cu valori ale concentrației anuale de PM2,5 cuprinse între 12 și 14,8 µg/m3.
Motivul pentru care în vizualizator nu sunt incluse și alte orașe din România este fie că orașul nu face parte din baza de date a orașelor auditate urban de Comisia Europeană, fie orașul nu dispune de stații de monitorizare a calității aerului în trafic pentru PM2,5.