Fondat în 2019 de Ross Maguire și Gene Eidelman, în Los Angeles, start-up-ul american Azure vrea să revoluționeze piața construcțiilor de case prin printarea 3D monolitică a unei structuri unice realizate din recipiente de plastic reciclate.
Pentru început, Azure a dezvoltat 2 tipuri de astfel de structuri monolitice, aflate deja la vânzare cu pre-comandă. Structura de tip studio, care poate fi folosită ca birou de lucru, de exemplu, este printată într-o singură zi și este livrată și instalată într-o săptămână, la prețul de 25.000 USD.
Cealaltă structură este o căsuță de locuit cu un pat și o baie, prețul ei fiind de 40.000 USD.
Avantajele unei astfel de soluții sunt cel puțin două. În primul rând, vorbim de o criză de locuințe la nivel mondial. Numai în Statele Unite, există o nevoie estimată de peste 5 mil. de locuințe, iar acest număr crește continuu. Din acest punct de vedere, structurile Azure sunt construite mult mai repede și mai ieftin, fără a fi nevoie de multă resursă umană.
Un al 2-lea avantaj se referă la impactul de mediu infinit mai mic al acestor construcții comparativ cu cele tradiționale. Dincolo de consumul mare de materiale, sectorul construcțiilor este responsabil pentru aprox. 11% din totalul emisiilor de carbon la nivel mondial.
Compozitul realizat din PET-uri și recipiente de plastic reciclate este un aspect care îi diferențiază clar pe cei de la Azure de alte firme de pe piață care folosesc tehnologia 3D în construcții. În prezent, Azore lucrează cu furnizori de deșeuri din plastic reciclate, dar start-up-ul vrea să-și diversifice sursele de aprovizionare la nivelul consumatorilor.
În acest moment, Azure este în discuții cu o companie imobiliară pentru livrarea a 14 căsuțe și instalarea lor până la finalul anului într-o zonă din Los Angeles. De asemenea, start-up-ul american și-a propus ca până în 2024 să-și diversifice oferta și să printeze structuri mai mari.