Defrișarea pădurilor este cea mai mare problemă de mediu și principalul motiv de îngrijorare al cetățenilor europeni din mai multe țări UE, care se așteaptă ca marile companii să fie actorii cei mai responsabili în protejarea pădurilor, lucru care, în opinia lor, nu se întâmplă.
Aceasta este principala concluzie a unui sondaj efectuat în rândul a 9000 de consumatori din 9 țări UE (Cehia, Franța, Germania, Italia, Țările de Jos, Portugalia, Spania, Suedia), publicat în septembrie a.c. de firma de cercetare de piață Globescan.
Pe scurt:
- în ceea ce privește problemele de mediu, 8 din 10 europeni spun că sunt îngrijorați de distrugerea și degradarea pădurilor lumii;
- europenii se așteaptă ca marile companii să fie principalele entități în protejarea pădurilor, dar cred că în prezent acestea au cele mai slabe performanțe în prevenirea defrișărilor;
- o bună parte dintre respondenții europeni consideră că întreprinderile nu ar trebui să vândă produse care afectează pădurile lumii, dar le este greu să aleagă aceste produse atunci când fac cumpărături. Prin urmare, ei cred că este rolul guvernelor naționale să interzică produsele care au un impact negativ asupra pădurilor;
- drept urmare, europenii susțin cu fermitate o lege anti-defrișări care ar impune companiilor din UE să înceteze să mai vândă produse asociate cu distrugerea pădurilor, contribuind astfel la protejarea biodiversității și la reducerea emisiile de gaze cu efect de seră;
- mai mult, majoritatea respondenților declară că sunt gata să acționeze împotriva întreprinderilor care produc sau vând produse din defrișarea pădurilor, renunțând total să mai cumpere de la ei sau reducându-și achizițiile.
Context
În 2021, Comisia Europeană a propus un nou regulament menit să stopeze defrișările și degradarea pădurilor de care UE este răspunzătoare. Numai în perioada 1990- 2020, lumea a pierdut 420 de milioane de hectare de pădure – o suprafață mai mare decât cea a Uniunii Europene. Noile norme propuse ar garanta că produsele pe care cetățenii UE le cumpără, le utilizează și le consumă pe piața UE nu contribuie la defrișările și la degradarea pădurilor la nivel mondial. Principalul factor care contribuie la aceste procese este extinderea terenurilor agricole, în scopul producerii unor materii prime (soia, carne de vită, ulei de palmier, lemn, cacao și cafea) și a unora dintre produsele derivate ale acestora.
Regulamentul stabilește norme privind obligația de diligență pe care trebuie să le respecte întreprinderile care doresc să introducă pe piața UE aceste materii prime, în vederea asigurării faptului că pe piața UE sunt autorizate numai produsele legale și care nu contribuie la defrișări.
În 2017, UE a fost responsabilă pentru 16% din defrișările de păduri asociate comerțului internațional, însumând 203.000 de hectare și 116 milioane de tone de CO₂. UE a fost depășită de China (24%), dar a depășit India (9%), Statele Unite (7%) și Japonia (5%), potrivit unui raport WWF publicat în 2021.