Cele mai mari companii de comercializare a produselor alimentare din lume au detaliat luni, la COP27, un plan de eliminare a defrișărilor din lanțurile lor de aprovizionare cu soia, carne de vită și ulei de palmier până în 2025 – un pas considerat esențial pentru a evita schimbările climatice catastrofale, potrivit Reuters.
Distrugerea pădurilor – cum ar fi pădurea tropicală amazoniană pentru a face loc câmpurilor agricole și fermelor sau jungla indoneziană, pentru ulei de palmier – emite în fiecare an cantități uriașe de gaze cu efect de seră, contribuind astfel la schimbările climatice.
Foaia de parcurs lansată în cadrul summitului COP27 al Națiunilor Unite privind schimbările climatice cuprinde 14 firme, printre care Cargill, Bunge, Archer Daniels Midland, Louis Dreyfus Company, compania braziliană JBS și compania chineză COFCO International.
Foaia de parcurs „reprezintă o etapă importantă în acest sector în ceea ce privește eliminarea defrișărilor cauzate de produsele de bază (…)”, obiectivul Acordului de la Paris de a menține încălzirea globală în limitele unor niveluri sigure, a declarat Wei Dong, directorul general al COFCO International.
Industria alimentară are un istoric „pătat” în ceea ce privește respectarea angajamentelor privind defrișările. În 2010, cele mai mari mărci de consum din lume s-au angajat să ajungă la zero defrișări până în 2020.
Foaia de parcurs a companiilor presupune, de asemenea, fixarea obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, precum și comunicarea emisiilor generate de schimbarea utilizării terenurilor în 2024.
Foto credit: Unsplash