Asociația Code for Romania și JYSK marchează cel de-al treilea an de colaborare în cadrul programului de proiectare de soluții digitale civice: Civic Labs. Având drept obiectiv dezvoltarea orașelor prietenoase cu mediul și oamenii, echipa Civic Labs, cu ajutorul JYSK, lucrează la identificarea celor mai apăsătoare probleme din segmentul de locuire, planificare urbană, spații verzi, accesibilitate și multe alte aspecte care țin de un trai urban adecvat pentru cetățenii României.
La finalul acestui ciclu, va fi dezvoltată o hartă completă a soluțiilor digitale care pot răspunde cât mai eficient la problemele depistate fie adresându-se direct sau venind în sprijinul actorilor din societatea civilă și nu numai, amplificând impactul pe care aceștia îl au deja prin programele dedicate sectorului de dezvoltare urbană.
”Suntem bucuroși să continuăm alături de JYSK munca de cercetare și design de soluții sustenabile pentru România, pe domeniul Mediu, pentru al treilea an consecutiv. Civic Labs este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de cercetare derulate în spațiul românesc în ultimele decenii, iar soluțiile digitale incubate și prototipate în program asigură un proces robust de transformare digitală în spațiul civic. Ne dorim să aducem aproape de oameni acele aplicații care au grijă de mediul în care trăim, care ajută la creșterea impactului pozitiv al tuturor celor care lucrează pentru a atinge aceleași obiective și care contribuie la dezvoltarea eficientă a orașelor, cu grijă pentru natură și oameni,” spune Olivia Vereha, Vice-president of Product, Code for Romania.
“Când am văzut tematica noii cercetări ne-am bucurat foarte mult. Majoritatea angajaților și clienților noștri locuiesc în mediul urban, iar magazinele noastre se află în orașe. Peste jumătate din populația României trăiește în mediul urban, un procent care, probabil, va crește și mai mult în viitor. Orașele se dezvoltă și se transformă continuu, dar această transformare poate fi în beneficiul locuitorilor sau în defavoarea lor. Momentan, pare că dezvoltarea orașelor este în defavoarea locuitorilor, cu un trafic excesiv, cu o lipsă a parcurilor și a spațiilor verzi, cu un transport în comun deficitar sau construcții neconforme cu planurile urbanistice. Sunt probleme cu care s-au confruntat sau se confruntă și orașe din alte țări, unele administrații locale au găsit soluții, altele încă le caută. Așteptăm cu nerăbdare rezultatele cercetării Orașe prietenoase și suntem curioși să vedem care vor fi soluțiile propuse de Code 4 Romania pentru a crește calitatea vieții în orașe”, declară Raluca Dascălu, Communications Manager, JYSK România
Pentru a atinge fiecare obiectiv propus prin programul Civic Labs, echipa Code for Romania identifică toți actorii relevanți din domeniu (instituții publice, experți, organizații neguvernamentale, companii sau grupuri de inițiativă), derulează interviuri și focus grupuri dedicate pentru a înțelege care sunt provocările din sector și cum se manifestă, verifică informațiile analizând studii, rapoarte, lucrări de specialitate și seturi de date relevante, precum și legislația specifică.
Foto: Free pik