Bezos Earth Fund a anunțat săptămâna trecută lansarea unui program de finanțare multianual în valoare de 400 de milioane de dolari dedicat creșterii suprafeței de spații verzi în comunități urbane insuficient deservite din SUA, prin înființarea de parcuri, păduri urbane și grădini comunitare.
Beneficiarii primelor granturi sunt 30 de organizații neguvernamentale care vor primi în cadrul inițiativei Greening America’s Cities fonduri în valoare de 50 de milioane de dolari pentru proiectele de înverzire urbană în cinci orașe, Albuquerque, Atlanta, Chicago, Los Angeles și Wilmington, Delaware. Activitățile ONG-urilor în comunități presupun pe lângă implicarea comunității și întreținerea spațiilor verzi înființate și achiziția de terenuri.
Există dovezi clare, se arată în comunicatul Bezos Earth Fund, că înverzirea orașelor poate îmbunătăți sănătatea fizică și mentală, poate crește reziliența locală la efectele climatice, cum ar fi căldura extremă, și poate reduce consumul de energie. Beneficiile pentru sănătate derivă din calitatea îmbunătățită a aerului, din stimularea activității fizice, din reducerea insulelor de căldură, din efectul de reducere a stresului produs de spațiile verzi și din oportunitățile pe care le creează spațiile verzi pentru interacțiunea socială.
Sistemele istorice de segregare, excludere și deposedare de terenuri în SUA au condus la faptul că multe comunități trăiesc în zone lipsite de natură. În consecință, aceste comunități nu se bucură adesea de beneficiile naturii, cum ar fi purificarea aerului și a apei, atenuarea schimbărilor climatice sau biodiversitatea.
„Accesul la natură este profund inegal, iar importanța spațiilor verzi pentru comunitățile insuficient deservite este adesea trecută cu vederea și ignorată”, a declarat Lauren Sánchez, vicepreședintele Bezos Earth Fund. „Spațiile verzi fac ca un oraș să fie mai frumos, mai locuibil, mai sănătos și mai vesel, dar studiile arată că acestea contribuie și la scăderea temperaturilor extreme din timpul verii, reducând stresul provocat de căldură. Ele susțin sănătatea mentală și fizică a comunităților și chiar îmbunătățesc performanțele academice ale elevilor. Acest angajament de 400 de milioane de dolari va avea un impact asupra comunităților din întreaga țară, făcând o diferență tangibilă pentru oameni.”
„Suntem încântați să ajutăm la înverzirea comunităților insuficient deservite din SUA”, a declarat Jeff Bezos, președintele executiv al Bezos Earth Fund. „Lucrând împreună, putem aduce natura și numeroasele sale beneficii în fiecare colț al orașelor noastre.”
Bezos Earth Fund reprezintă angajamentul de 10 miliarde de dolari al fondatorului Amazon, Jeff Bezos, de a finanța oameni de știință, activiști, ONG-uri cu proiecte și soluții pentru climă și natură. Fondurile vor fi alocate integral până în 2030 – dată la care trebuie îndeplinite Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite.