Două organizații neguvernamentale, CSR Nest și The Institute, implementează independent una de cealaltă două programe similare de responsabilizare față de mediu a școlilor din București și din țară centrate pe colectarea separată a deșeurilor.
„Azi pentru Mâine în Școală”, programul CSR Nest, a debutat în 2019, în 32 de școli din București, Călărași, Constanța, Craiova, Dâmbovița, Dolj și Vâlcea.
Finanțat de The Coca-Cola Foundation, „Azi pentru Mâine în Școală” are două direcții principale: una de educație și responsabilizare față de mediu a copiilor din clasele V-VIII din mediul urban și una de colectare selectivă a deșeurilor prin implicarea copiilor și a cadrelor didactice.
În cadrul programului, pe lângă atelierele educative cu copiii, școlile partenere au fost dotate cu containere de colectare separată a deșeurilor pe 3 fracții, plastic/PET, hârtie/carton și metal, a fost încheiat un parteneriat cu o companie de colectare a deșeurilor și au fost organizate concursuri la nivelul fiecărei școli care au răsplătit cele mai harnice clase în colectarea separată a deșeurilor. În plus, fiecare școală și-a putut achiziționa la alegere, cu bani din proiect, ceva util școlii, cu tematică de mediu.
„Azi pentru Mâine în Școală”, parte a platformei de sustenabilitate ”Azi pentru Mâine”, care include alte 2 proiecte, „Azi pentru Mâine pe Plajă” și „Azi pentru Mâine în Comunitate”, a ajuns până în prezent în peste 50 de școli la nivel național.
Lansat în 2020 cu susținerea Lidl România, programul ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) al Fundației The Institute presupune:
- activități de educare a elevilor, care se axează pe explicarea modului corect de colectare a deșeurilor pe fracții (plastic, hârtie, metal și sticlă), precum și a traseului deșeurilor după colectare;
- sprijinirea școlilor pentru optimizarea infrastructurii de colectare separată a deșeurilor reciclabile;
- angrenarea furnizorilor de salubritate în ridicarea deșeurilor strânse în școli.
ASAP a demarat în primăvara lui 2021 ca un proiect pilot implementat în școli din Sectorul 6 al Capitalei, iar în vara aceluiași an au fost semnate parteneriate cu Sectoarele 1, 2 și 3 din București și cu orașele Brașov, Constanța, Iași, Arad, Sibiu, Târgu Mureș, Alba Iulia, Ploiești și Zalău. Ambiția ASAP este de a ajunge în scurt timp în toate reședințele de județ din România și în cele 6 sectoare ale Capitalei.
În acest scop, în vara lui 2022, The Institute a câștigat cu ASAP două finanțări nerambursabile de la bugetul public – o primă finanțare de aprox. 25.000 euro de la Primăria Sectorului 2, iar cea de a 2-a, în valoare de aprox. 20.000 euro, de la Primăria Municipiului București. În cele două proiecte, „Start joc! Concurs de colectare a deșeurilor în școlile din București” și „Ambasadorii mediului”, sunt organizate în prezent două concursuri similare destinate școlilor din București.
La final, în fiecare proiect va fi premiată câte o școală, criteriul de departajare fiind același: cantitatea totală de deșeuri colectate separat pe perioada concursului.
Premiile celor două concursuri diferă: într-un proiect, premiul competiției constă în dotarea școlii câștigătoare cu 3 senzori de măsurat calitatea aerului exterior (cu o valoare de maximum 5.000 lei), iar în celălalt, premiul va dota școala câștigătoare cu panouri fotovoltaice (în limita a maximum 40.000 de lei).