Companii responsabile față de mediu și oameni

Azi pentru Mâine în Școală și ASAP. Două programe ONG cu același obiectiv: educarea și implicarea elevilor din școli în colectarea separată a deșeurilor

Două organizații neguvernamentale, CSR Nest și The Institute, implementează independent una de cealaltă două programe similare de responsabilizare față de mediu a școlilor din București și din țară centrate pe colectarea separată a deșeurilor.  

„Azi pentru Mâine în Școală”, programul CSR Nest, a debutat în 2019, în 32 de școli din București, Călărași, Constanța, Craiova, Dâmbovița, Dolj și Vâlcea.

Finanțat de The Coca-Cola Foundation, „Azi pentru Mâine în Școală” are două direcții principale: una de educație și responsabilizare față de mediu a copiilor din clasele V-VIII din mediul urban și una de colectare selectivă a deșeurilor prin implicarea copiilor și a cadrelor didactice.

În cadrul programului, pe lângă atelierele educative cu copiii, școlile partenere au fost dotate cu containere de colectare separată a deșeurilor pe 3 fracții, plastic/PET, hârtie/carton și metal, a fost încheiat un parteneriat cu o companie de colectare a deșeurilor și au fost organizate concursuri la nivelul fiecărei școli care au răsplătit cele mai harnice clase în colectarea separată a deșeurilor. În plus, fiecare școală și-a putut achiziționa la alegere, cu bani din proiect, ceva util școlii, cu tematică de mediu.  

 „Azi pentru Mâine în Școală”, parte a platformei de sustenabilitate ”Azi pentru Mâine”, care include alte 2 proiecte, „Azi pentru Mâine pe Plajă” și „Azi pentru Mâine în Comunitate”, a ajuns până în prezent în peste 50 de școli la nivel național.

Lansat în 2020 cu susținerea Lidl România, programul ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) al Fundației The Institute presupune:

  • activități de educare a elevilor, care se axează pe explicarea modului corect de colectare a deșeurilor pe fracții (plastic, hârtie, metal și sticlă), precum și a traseului deșeurilor după colectare;
  • sprijinirea școlilor pentru optimizarea infrastructurii de colectare separată a deșeurilor reciclabile;
  • angrenarea furnizorilor de salubritate în ridicarea deșeurilor strânse în școli.

ASAP a demarat în primăvara lui 2021 ca un proiect pilot implementat în școli din Sectorul 6 al Capitalei, iar în vara aceluiași an au fost semnate parteneriate cu Sectoarele 1, 2 și 3 din București și cu orașele Brașov, Constanța, Iași, Arad, Sibiu, Târgu Mureș, Alba Iulia, Ploiești și Zalău. Ambiția ASAP este de a ajunge în scurt timp în toate reședințele de județ din România și în cele 6 sectoare ale Capitalei.

În acest scop, în vara lui 2022, The Institute a câștigat cu ASAP două finanțări nerambursabile de la bugetul public – o primă finanțare de aprox. 25.000 euro de la Primăria Sectorului 2, iar cea de a 2-a, în valoare de aprox. 20.000 euro, de la Primăria Municipiului București. În cele două proiecte, „Start joc! Concurs de colectare a deșeurilor în școlile din București” și „Ambasadorii mediului”, sunt organizate în prezent două concursuri similare destinate școlilor din București.

La final, în fiecare proiect va fi premiată câte o școală, criteriul de departajare fiind același: cantitatea totală de deșeuri colectate separat pe perioada concursului.

Premiile celor două concursuri diferă: într-un proiect, premiul competiției constă în dotarea școlii câștigătoare cu 3 senzori de măsurat calitatea aerului exterior (cu o valoare de maximum 5.000 lei), iar în celălalt, premiul va dota școala câștigătoare cu panouri fotovoltaice (în limita a maximum 40.000 de lei).

Share this article
Prev Post

OMV Petrom a instalat panouri fotovoltaice în 110 stații de alimentare din România. Obiectivul e ca până în 2025 jumătate din numărul total al stațiilor să fie solare

Next Post

Industria cimentului se clasează la nivel național în categoria celor mai mari poluatori, eliberând anual în atmosferă peste 13 milioane tone CO2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next