Companii responsabile față de mediu și oameni

Bloomberg: Progresele membrilor G-20 în materie de politici climatice stagnează

Un nou studiu realizat de Bloomberg arată că cele mai mari 20 de economii ale lumii au făcut puține progrese în ceea ce privește îmbunătățirea politicilor de decarbonizare în ultimul an, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la îndeplinirea Acordului global de la Paris privind clima.

Acest lucru reiese din cea de a patra ediție anuală a tabloului de bord G20 Zero-Carbon Policy Scoreboard, realizat de BloombergNEF și citat de publicația edie, care clasifică țările în funcție de progresele înregistrate în materie de decarbonizare.

Fiecare națiune a fost evaluată pe o scară de la 0 la 100%, factorii luați în considerare incluzând amploarea sprijinului guvernamental alocat pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră (GES), eficacitatea și puterea acestor inițiative și procesul de implementare a politicilor. În plus, au fost utilizați parametri pentru a evalua impactul acestor politici în inițierea unor schimbări tangibile la nivel local.

Conform tabloului de bord, UE, Regatul Unit și SUA și-au menținut poziția de lideri mondiali în ceea ce privește eforturile de decarbonizare.

Cu toate acestea, aceste țări nu au reușit să își îmbunătățească în mod semnificativ performanța față de anul precedent. În medie, s-a înregistrat un ușor declin de 1 punct procentual în rândul celor care au obținut cele mai bune rezultate.

Membrii G20 care s-au clasat pe primele locuri au suferit scăderi ale scorurilor din cauza incertitudinii crescute în rândul consumatorilor, al industriei și al investitorilor, ca urmare a informațiilor inadecvate sau întârziate cu privire la noile politici și a încheierii premature a programelor.

Raportul evidențiază necesitatea urgentă de mai mult sprijin în sectoarele care reprezintă o provocare pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, în care opțiunile mai puțin poluante sunt limitate sau costisitoare, punând accentul pe stimularea cererii și pe dezvoltarea infrastructurii.

Raportul arată că țările G20 continuă să furnizeze anual fonduri publice semnificative pentru a sprijini producția de energie pe bază de cărbune, petrol, gaze naturale și combustibili fosili. Aceste politici denaturează piețele, încurajând consumul excesiv și investițiile în tehnologii cu emisii ridicate.

Fondul Monetar Internațional a estimat că guvernele naționale din întreaga lume acordă anual subvenții de aproximativ 7 trilioane de dolari pentru combustibilii fosili.

Raportul subliniază rolul critic al țărilor dezvoltate, inclusiv al Regatului Unit, în cadrul G20, deoarece acestea reprezintă împreună 18% din emisiile globale de gaze cu efect de seră (GES). Ca atare, este imperativ  ca aceste națiuni să dea un exemplu și să accelereze eforturile de reducere a emisiilor de carbon.

Regatul Unit rămâne în urma omologilor din UE

În tabloul de bord, scorul de decarbonizare al Regatului Unit a scăzut la 63%, cu 2% mai puțin față de anul precedent, ceea ce indică un regres în eforturile de reducere a emisiilor de carbon – țara clasându-se cpe locul 5 la nivel global, în urma Franței (71%), Germaniei (71%), UE (68%) și Italiei (64%).

Conform raportului, regresele politice, cum ar fi decizia de a amâna până în 2035 termenul de eliminare treptată a vânzărilor de vehicule noi cu motor cu ardere internă (ICE) și întârzierile în implementarea unor reglementări mai stricte privind certificatele de performanță energetică și interzicerea cazanelor, au fost identificate ca factori care împiedică progresul în Regatul Unit.

Guvernul britanic afirmă că, între 1990 și 2021, Regatul Unit a redus emisiile cu 48%, depășind toate celelalte națiuni din G7 în ceea ce privește viteza de decarbonizare. Datele BloombergNEF din tabloul de bord aruncă îndoieli cu privire la faptul că această performanță a continuat din 2021.

În ciuda acestor eșecuri, raportul subliniază că au existat unele îmbunătățiri în anumite domenii, în special în domeniul energiei nepoluante.

Regatul Unit a înregistrat o creștere de 5% a scorului său în domeniul energiei curate, atribuită unor inițiative precum sistemul de comercializare a certificatelor de emisii și investițiile în tehnologia curată a hidrogenului.

În 2023, energia electrică generată din surse de energie regenerabilă a depășit cererea totală de energie a tuturor celor 28 de milioane de gospodării din Regatul Unit.

Share this article
Prev Post

Incendiile de vegetaţie în Europa, în 2023, printre cele mai grave din acest secol (Raport)

Next Post

Granturile SEE și norvegiene. Finanțări pentru cooperarea bilaterală a entităților publice și private în tranziția verde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next