Companii responsabile față de mediu și oameni

Boom al locurilor de muncă în domeniul energiei verzi la nivel mondial

Un nou studiu a dezvăluit că numărul locurilor de muncă din industria energetică mondială a crescut vertiginos în 2022, odată cu investițiile tot mai mari în tehnologiile de energie curată.

Agenția Internațională a Energiei (AIE) a publicat cea de a doua ediție a raportului său privind ocuparea forței de muncă în sectorul energetic, care cartografiază ocuparea forței de muncă în sectorul energetic în funcție de regiune, sursele utilizate, tehnologie și lanțul valoric.

Raportul citat de publicația edie evidențiază faptul că ocuparea forței de muncă în sectorul energetic la nivel mondial a crescut la 67 de milioane de persoane în 2022, ceea ce reprezintă o creștere de 3,5 milioane de persoane față de nivelurile de dinaintea pandemiei.

Potrivit raportului, mai mult de jumătate din această creștere a numărului de locuri de muncă a fost înregistrată în cinci sectoare – cel al energiei solare fotovoltaice, al energiei eoliene, al vehiculelor electrice și al bateriilor, al pompelor de căldură și al mineritului de minerale critice.

Dintre cele cinci sectoare, cel fotovoltaic a contribuit cu patru milioane de locuri de muncă, ceea ce îl face cel mai mare angajator de lucrători calificați, în timp ce vehiculele electrice și bateriile au înregistrat cea mai rapidă creștere, adăugând peste un milion de locuri de muncă din 2019.

Industriile de combustibili fosili au înregistrat, de asemenea, o creștere a locurilor de muncă de la an la an; cu toate acestea, locurile de muncă din domeniul energiei curate au depășit industria combustibililor fosili în 2021, reprezentând acum peste jumătate din totalul locurilor de muncă din sectorul energetic.

Deficitul de competențe

Raportul privind ocuparea forței de muncă în sectorul energetic la nivel mondial evidențiază faptul că numărul de lucrători care obțin diplome sau certificări relevante pentru locurile de muncă din sectorul energetic nu ține pasul cu cererea în creștere.

Agenția îndeamnă factorii de decizie politică să se concentreze pe o abordare centrată pe oameni și să pledeze pentru o tranziție echitabilă, în special în sectorul cărbunelui, unde ocuparea forței de muncă este în scădere constantă de mai mulți ani, în principal din cauza mecanizării crescânde.

„Guvernele, industria și instituțiile de învățământ trebuie să pună în aplicare programe care să ofere expertiza necesară în sectorul energetic pentru a ține pasul cu cererea în creștere, în special pentru proiectele de energie curată necesare pentru a ne atinge obiectivele energetice și climatice.” a declarat Fatih Birol, Directorul executiv al IEA.

Agenția Internațională a Energiei subliniază că, în scenariul „Emisii nete zero până în 2050”, ar putea fi create aproape 30 de milioane de noi locuri de muncă în domeniul energiei curate, în timp ce aproape 13 milioane de locuri de muncă în industriile legate de combustibilii fosili ar putea fi în pericol.

Aceasta înseamnă că, pentru fiecare loc de muncă pierdut în sectorul combustibililor fosili, ar fi create aproximativ două locuri de muncă în domeniul energiei curate.

Accesează raportul IEA World Energy Employment 2023

Share this article
Prev Post

Înțelegerea conceptului și comportamentele de sustenabilitate ale românilor. Surse de informare și influențare (Studiu)

Next Post

beVisioneers Fellowship 2024/2025 susține proiectele tinerilor cu impact pozitiv pentru planetă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next