În cadrul celui mai amplu proiect pilot de până acum, Carlsberg Group a dezvăluit astăzi testarea noii sale sticle din fibre, punând pentru prima dată în mâinile consumatorilor o sticlă de bere bio și complet reciclabilă. Cu un accent continuu pe evoluția tehnologiei și pe practicile durabile, sticla va fi îmbuteliată cu bere fabricată din orz organic.
Proiectul pilot va cuprinde 8.000 de sticle din fibre care vor fi testate pe opt piețe din Europa de Vest: Danemarca, Suedia, Norvegia, Finlanda, Regatul Unit, Polonia, Germania și Franța. Sticlele vor fi puse în mâinile consumatorilor locali, clienților și altor părți interesate în cadrul unor festivaluri și evenimente emblematice selectate, precum și prin intermediul unor degustări de produse specifice.
Căptușeala sticlei din fibră este din polimer PEF pe bază de plante, dezvoltată de partenerul Carlsberg Avantium, un expert de top în domeniul chimiei regenerabile. PEF este fabricat în întregime din materii prime naturale, este compatibil cu sistemele de reciclare a plasticului și se poate degrada în natură în cazul în care ajunge în afara sistemelor naționale de reciclare.
Dincolo de beneficiile sale de ambalare durabilă, PEF funcționează ca o barieră eficientă între bere și învelișul exterior din fibră, protejând gustul și efervescența berii mai bine decât plasticul PET convențional pe bază de combustibili fosili. Învelișul exterior al sticlei, produs de compania de ambalaje Paboco, este alcătuit din fibre de lemn provenite din surse durabile și este, de asemenea, bio.
Sticla este 100% bio, cu excepția capacului, care este în prezent necesar pentru a asigura calitatea produsului, însă atât sticla cât și capacul sunt complet reciclabile. În continuare, Paboco, Carlsberg și partenerii explorează alternative de capace pe bază de fibre, fiind așteptată o soluție până în 2023.
Progresele nu s-au limitat doar la un ambalaj sustenabil, astfel, în colaborare cu furnizorul de malț de orz Soufflet, Carlsberg a preparat o bere din orz cultivat cu ajutorul unor practici agricole complet ecologice și regenerative, pentru testele sale de consum din 2022.
În timp ce consumatorii se pot aștepta în continuare la același gust distinctiv Carlsberg, metodele utilizate pentru cultivarea orzului sunt menite să îmbunătățească biodiversitatea terenurilor agricole, să sporească sănătatea solului și captarea naturală a carbonului în sol față de metodele agricole convenționale.
Viziunea Carlsberg, susținută de proiecțiile actuale, este ca sticla din fibră să producă cu până la 80% mai puține emisii decât actualele ambalaje de sticlă de unică folosință. Astfel, pot fi create cinci sticle din fibră, cu aceeași amprentă de carbon necesară realizării unei singure sticle de unică folosință.