Cartea “Legătura secretă dintre om și natură”, scrisă de Peter Wohlleben, un pădurar devenit celebru prin abilitatea sa de a scrie despre copaci într-un mod vibrant și captivant, ne prezintă noile descoperiri științifice care demonstrează apropierea omului de natură. Deși schimbările climatice reprezintă sumbrul adevăr cu care ne confruntăm, reluarea conexiunii cu natura este salvarea noastră, autorul fiind de părere că legăturile străvechi încă există, sunt vii și intacte, trebuie doar să știm unde să căutăm, volumul ajutându-ne să găsim o cale de reconectare.
Astfel, printr-o simplă răsfoire a cărții, luăm cunoștință de cele mai recente descoperiri științifice, printr-o fascinantă reîntoarcere în inima pădurii, unde copacii au puls, iar radacina lor este ca un creier care funcționează sub pamânt, unde ne găsim calmul în culoarea verde și unde simțurile ne sunt ascuțite, învațăm despre limbajul pădurii, aflăm că plantele au conștiință, dar și conexiunea care există dintre floră și faună, la sfârșitul volumului putând fi în stare să recreăm legătura străveche dintre om și natură.
Trebuie însă să vedem și altă fațetă a cărții. Ea trebuie să fie considerată un manifest care ne atrage atenția că acțiunile de conservare a mediului precum și activismul de mediu nu sunt doar despre salvarea pădurilor, ci și despre salvarea noastră, a tuturor.
Natura se poate reface, încet și sigur, doar susținută de grija și atenția noastră.
Primele capitole ale cărții ne prezintă cum să descoperim și înțelege pădurea prin cele 5 simțuri (văz, auz, miros, gust, tactil), care sunt activate în comuniune cu natura, pădurea reușind prin verdele predominat să ne ajute să ne regăsim calmul și echilibrul. Mai aflăm și perspective uimitoare despre încă două simțuri și anume sensibilitatea la semnalalele externe (ex. meteo, electrice etc.) și chiar simțul trupului. Tot în acest capitol regăsim un sfat foarte bun de pus în practică imediat: să permitem din când în când corpului nostru să se detoxifieze în mod natural, printr-o ieșire în natură, deoarece tot ce ne acaparează simțurile în acest moment de relaxare, este natural și benefic pentru corp. Pădurea reprezintă locul perfect în care putem scăpa de toți aditivii artificiali care ne inundă simțurile zi de zi, și să ne “îmbăiem” în substanțe nutritive și energizante.
În continuare autorul încearcă să ne înfrâneze temerile de a colinda liber prin păduri, explicând cum putem evita pericolele din partea animalelor sălbatice, cum să ne îmbunătățim starea de spirit prin a scăpa de temeri sau de diverse alergii la elementele naturii. Acest lucru îl putem face conștientizând că suntem dotați cu organe sezoriale excepționale care ne permit să înțelegem mare parte din mediul de care aparținem devenind conștienți de celelalte specii și de capacitățile lor senzoriale, astfel dezvoltându-ne simțul empatiei și respectului față de ele. Protejând natura, ne protejăm pe noi, sporind în același timp calitatea vieții.
Câteva capitole sunt dedicate capacităților curative ale pădurii. Aflăm cum să beneficiem de baia de pădure și cum să folosim farmacia pădurii, cum se vindecă arborii singuri dar și când au nevoie de intervenția oamenilor.
Un capitol este dedicat legăturii copii-pădure și cum prin incursiunile noastre în pădure ar fi bine să observăm copiii și să învățăm de la ei arta de a face cunoștiință cu natura, ritmul, detașarea și bucuria cu care ei descoperă totul.
“Copiii sunt profesori excelenți când vine vorba să se apropie de natură. Dacă reușim să ne bucurăm de pădure așa cum o fac ei, poate că asta ne va ajuta să ne reînnoim legătura cu natura, care s-a cam uzat în ultima vreme”.
Urmează capitole dedicate controlului omului asupra naturii, diferențelor dintre viața la oraș și la țară, cum țin copacii pasul cu moda și nu în ultimul rând schimbările aduse de om naturii, confruntarea cu schimbările climatice și cum pădurile virgine reprezintă cel mai puternic aliat în lupta contra schimbărilor climatice.
La sfârșit cartea atinge o latură ce vizează sensibilizarea factorilor politici și economici care sunt indispensabili în a salva ceea ce mai este de salvat, precum și necesitatea participării active a noastră, a tuturor, prin acțiuni de apărare / salvare a pădurilor virgine, prin reducerea poluării industriale, prin eliminarea poluării domestice (aruncarea gunoiului în locuri nepermise), prin acțiuni de igienizare a pădurilor, apelor etc., prin plantări, reîmpăduriri și nu numai.
Vă invităm să luați cartea cu voi în plimbările prin pădure, pentru a învăța cum să vedeți, mirosiți, auziți și gustați pădurea, pentru a vă putea bucura din plin de toată experiența pe care o poate oferi, descoperind uimitoarea legătură care există între noi și natură.
Cartea se citește ușor, este scrisă simplu și cu pasiune, reușind în același timp să te uimească, îndrume și responsabilizeze.