Companii responsabile față de mediu și oameni

#TheAirWeShare. Pe 7 septembrie marcăm Ziua internaţională a aerului curat pentru un cer albastru. 99% din populația globului respiră un aer poluat

Potrivit Rezoluţiei 74/212 adoptată de Adunarea Generală a ONU la 19 decembrie 2019, în fiecare an, pe 7 septembrie, este marcată Ziua internaţională a aerului curat pentru un cer albastru, care subliniază importanța aerului curat și urgența de a acționa pentru îmbunătățirea calității aerului și protejarea sănătății umane. Tema zilei din acest an este The Air We Share.

„Poluarea aerului nu cunoaște granițe și ne afectează pe toți, oamenii care trăiesc în țări cu venituri mici și medii suportând cea mai mare povară”, a declarat Sheila Aggarwal-Khan, directorul Diviziei de Economie a Programul Națiunilor Unite pentru Mediu”. „Singura modalitate de a atenua impactul acestei probleme asupra sănătății și economiei este prin acțiunea colectivă, care include o cooperare internațională mai puternică, colectarea și schimbul de date, cercetarea și creșterea gradului de conștientizare a publicului.”

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), 99% din populația globului respiră în prezent un aer poluat. În 2021, poluarea aerului a fost responsabilă pentru costuri de asistență medicală de 8,1 trilioane USD, echivalentul a 6,1% din PIB-ul global, potrivit unui raport al Băncii Mondiale.

Unii dintre principalii factori de poluare a aerului sunt emisiile provenite de la arderea combustibililor fosili pentru energie și transport, arderea combustibililor tradiționali pentru gătitul casnic, precum și arderea resturilor și a deșeurilor.

2,4 miliarde de oameni sunt expuși la niveluri periculoase de poluare a aerului casnic, deoarece gătesc pe foc deschis sau în sobe nesigure, folosind combustibili solizi precum kerosenul, lemnul, bălegarul de animale și resturi din culturi. Femeile și copiii mici sunt cei mai vulnerabili. Aproape jumătate din decesele cauzate de pneumonie în rândul copiilor sub 5 ani sunt din cauza poluării aerului casnic.

„Poluarea aerului este o provocare regională și globală, deoarece poluanții atmosferici nu numai că rămân și circulă suficient de mult timp în atmosferă (…), dar joacă și un rol important în schimbările climatice” a declarat Martina Otto, directoarea Secretariatului Coaliției pentru Climă și Aer Curat (CCAC). „Dreptul la un mediu curat, sănătos și durabil, recunoscut acum de Adunarea Generală a ONU, este un mare câștig pentru a ne asigura că tocmai ceea ce ne ține în viață – aerul pe care îl respirăm – nu ne dăunează în același timp.”

Share this article
Prev Post

Black Sea ClimAccelerator: startupurile verzi aflate în proces de dezvoltare și scalare se pot înscrie până pe 26 septembrie pentru finanțare și alte oportunități

Next Post

Ce reprezintă “băile de pădure” și cum ne pot ajuta ele? Descoperă printr-o fascinantă reîntoarcere în inima pădurii, legătura secretă dintre om și natură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Read next